Третомартенска викторина разкрива на старозагорци историята на града

Десет въпросавъпроса, свързани с възрожденската и следосвобожденската история на Стара Загора, може да попълни всеки желаещ и да разбере колко добре познава миналото на града си.
Идеята за родолюбивата инициатива е на двама млади юристи Дамян Тодоров и Тихомир Рачев, които са инициатори и на безплатните туристически обиколки под липите.

„Използваме повода, за да поднесем на съгражданите ни възможността да проверят своите знания за родния град и на 3 март да намерят още поводи за гордост и солидна основа за изграждането на национален дух. Основната ни идея е в жителите на Стара Загора да пламне искрата на интереса към родния край, което е основна предпоставка за развитието на града и държавата“, смятат младежите.
Викторината не цели да изпитва старозагорци, а да им предостави интересни факти от миналото на хилядолетния град.

Както бе и в предходната викторина, по повод Празника на Стара Загора, отново е предоставена кратка информация след всеки въпрос. Решаването на онлайн въпросника не е ограничено от броя на влизанията в сайта. Системата генерира нови и нови комбинации от въпроси на случаен принцип. Адресът е: http://anketa.obikolkastz.com/3-march/

По повод празника, младежите са подготвили отново и безплатна туристическа обиколка в сърцето на Стара Загора. Тя ще започне в 14.00 часа, а мястото на тръгване е беседката в Античния форум „Августа Траяна“.

Участниците в обиколката ще могат да научат повече за облика на Стара Загора през XIX и в първите десетилетия на ХХ век. Специално внимание ще бъде обърнато на забравените герои на града и на личностите, свързани с него.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top