Стара Загора става модерен център за ранна диагностига на онкологични заболявания

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков преряза  лентата на ремонтираната Централна стерилизационна зала на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Рехабилитацията на залата е част от проекта за изграждане на Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в Университетската болница, чиято стойност е близо 5.5 млн. лева.

"В Университетска болница в Стара Загора се създаде модерен център, оборудван с високотехнологична апаратура. Тя е от голяма полза за пациентите на здравното заведение, които годишно са около 23 000 души, защото ранната диагностика е от изключително значение за последващото лечение", каза д-р Шарков.

Доставената и въведена в експоатация техника е магнитно-резонансна образна диагностика , 64-срезов многодетекторен компютърен томограф, ендоскопска апаратура, анеспезеологичен апарат, лапароскопско оборудване и централна стерилизационна апаратура.

Доц. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"заяви, че са разкрити 10 нови работни места в Стерилизационната зала и Образната диагностика на болницата. Той посочи, че медицинският персонал не се затруднява да използва новата апаратура, закупена чрез инвестиционната програма на министерството. Доц. Йовчев се надява, че до няколко години лечебното заведение ще изглежда като всяка друга европейска болница.

Изграждането на Регионалния онкологичен център в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" е част от инвестиционната програма на Министерството на здравеопазването за реконструкцията и оборудването на държавните лечебни заведения в страната, която възлиза на 147 млн. лева и се изпълнява с европейски средства.

starozagorci.com

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top