Център за ранна диагностика на онко заболявания ще работи от януари в УМБАЛ

От януари следващата година гражданите на Стара Загора и хората от региона ще могат да се възползват от възможностите на Центъра за ранна диагностика на онко заболяванията. Това увери заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски в Стара Загора. Той присъства на откриването на централна болнична стерилизация, чието изграждане също е част от проекта за създаване на Регионалния център.

Общата стойност на проекта е 5,4 милиона лева. Той е един от 17-те подобни проекта, които ще бъдат изградени в страната. Финансирането на проекта е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на България.

Срокът за изпълнение на проекта е 28 месеца. "Част от апаратурата - ендоскопска, лапароскопска, както и тази за централна стераиизация вече пристигна. До края на годината предстои да бъдат доставени модерен ядрено-магнитен резонанс и компютърен томограф.

Апаратът за магнитно-резонансна образна диагностика и 64-срезовият многодетекторен компютърен томограф са високотехнологична апаратура за ранна диагностика на онкологичните заболявания. Центърът в Стара Загора ще бъде модерен, оборудван с всички достижения на медицинската наука, ще обслужва пациенти от региона и съседни области. По последни данни хората със злокачествени заболявания в област Стара Загора са около 24 000. Със старта на Центъра ще се открият 10 нови работни места, каза доц. Йовчев. В рамките на няколко години ще станем европейска болница, допълни той.

Завършиха и строително-монтажните дейности, чрез които бе направен ремонт на помещения на втория етаж, превърнато в помещение за отдел "Стерилизация", преустроена бе съществуваща сграда в кабинет за ядрено-магнитен резонанс, преустроени бяха и съществуващи помещения в кабинет за компютърен томограф.

Ремонтирани бяха и асансьорни уредби, повишена е енергийната ефективност на част от сградния фонд", обясни Мариана Василева от здравното министерство.

"От януари всички граждани ще могат да се възползват реално от възможностите на Центъра", допълни зам-министър Персенски.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top