Живко Тодоров: Работил съм винаги в името на Стара Загора и нейните жители

Един кмет не е единица, един кмет е цял екип, отбор от хора, работещи в една посока. Няма ден през тези осем години, който не е изпълнен със съдържание и работа за нашия град. С тези думи започна мандатният си отчет тази вечер пред старозагорци кметът Живко Тодоров. Над 500 души присъстваха в изцяло обновената зала в т.н. Синдикален дом – днес Културен център „Стара Загора“.
„Знам какъв е моят ангажимент към хората, защото това, което правя е за тях. Ако преди 15-20 години, кметовете не са давали толкова ясни обяснения, то е било защото не е имало кой да им поиска това. Днес до управлението има директен достъп – за въпроси, за мнения. Живеем във време на мащабно и организирано общество, което може да поставя директно въпрос, който да бъде решаван. Това е едно от предизвикателствата пред нас. Изисква се време, за да отговори администрацията на тази потребност. Това беше и причината през този мандат да  бъде създадена фейсбук групата Попитай кмета на Стара Загора, която дава директна връзка, дава много решения на казуси, дава отговори“, сподели с присъстващите Тодоров.

„Помня преди 8 години какъв град заварих. Помня, че се разхождах из улиците и ме бе обзела емоция. Въпросът в мен беше – откъде да започнем по напред, за да оправим всички проблеми, пренебрегвани дълго – стари автобуси, дупки, разрушени тротоари. Благодарение на усърдна съвместна работа този град придоби друг облик, разбира се – има още какво да се желае, какво да се прави. Градът е жив организъм, който непрекъснато иска да бъде поддържан, за да бъде по-добър. Извървяхме сериозен път – обекти като тази зала го доказват. Тук не бе правен такъв ремонт, Стара Загора се нуждаеше от подобно съоръжение“, допълни кметът. „Готов съм да дебатирам всяка една тема, която засяга нашия град, защото мога да отговарям с високо вдигната глава по всеки въпрос“, категоричен бе градоначалникът. „Често ни обвиняват за правене на ремонт на ремонтите, но държа да отбележа, че фирмата, която прави централната част на нашия град бе глобена за забавянето и то със сумата от 540 хил. лева. Това е почти 10% от общата сума за обекта. Направихме го, защото не си затваряме очите. Да, имаше забавяне, но имаше и наказание. Контрол има и не оставяме нещата да будят съмнение“, добави още Живко Тодоров. Той каза още, че това е една от най-големите санкции в страната, а Стара Загора е първенец по налагане на рестрикции заради недобре свършена работа и даде пример още с ремонта в кв. „Железник“, който струваше на фирмата-изпълнител над 3 млн. лева.

От отчета за изминалите 4 години стана ясно, че реализираните проекти през мандата са за над 300 млн. лв. Средствата са осигурени от европейските фондове, държавния и общинския бюджет. По оперативни програми са около 100 млн. лева. Запазена е финансовата стабилност на общината и високия кредитен рейтинг. „Тези средства не се дават даром – те изискват добри проекти, защитени, одобрени, изпълнени. Стои много добре свършена работа“, каза още Тодоров. Стара Загора продължава да е сред финансово най-стабилните общини в страната според критериите на Министерството на финансите, стана ясно още от думите му.

Акцент бе даден и на новостите около Индустриална зона „Загоре“, която вече стартира своята практическа работа. „Когато станах кмет, имаше един проект за индустриална зона „Еленино“, с размер около 200 дка. В която бяха инвестирани европейски пари, но така и не заработи – там нямаше ВиК, нямаше и други елементарни инфраструктурни условия, за да бъде притегателна за бизнеса“, сподели кметът. „Заедно с предприемачите и представителите на работодателите стартирахме инициатива за индустриална зона от нов, модерен тип, такава която да дава работни места с висока добавена стойност. Която е на комуникативно място, имаща всичко необходимо. Получихме и подкрепата на държавата. Така имаме възможност да привличаме инвеститори в „Загоре“, а първият вече е факт“, каза още Тодоров.
Усилия и ресурс са насочвани през изминалите 4 години още към образованието и здравеопазването, културата, транспорта, екологията, към подземната и надземна инфраструктура.

Тодоров отбеляза тежките и мащабни проекти, като надлеза над ЖП линиите и новите кръгови кръстовища на бул. „Славянски“ и до магазин Билла, рекострукцията на парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), площада пред Общината, пешеходната зона на бул. „Цар Симеон Велики“ и други. Както и значимите ремонти на бул. „Руски“ от ул. „ Христо Ботев“ до бул.  „Славянски“ и от ул. „ Августа Траяна“  до ул. „Ген. Столетов“, както и този на ул. „Св. Отец Паисий“ от ул. „Августа Траяна“ до бул. „Славянски“, на стойност 1,3 млн. лв.

Кметът показа системната грижа, която отправя администрацията, към зелените площи и парковете, за да бъде Стара Загора още по-зелена. Така градът е единствен в страната, в който поетапно се изгражда нов парк на близо 130 дка, с детски и спортни площадки, зони за спорт и отдих, катераческа стена, скейтпарк, стрийт фитнес и други, с предвиден терен за изграждане на православен храм.
„Онова, което се откроява през мандата, със своята значимост за поколенията, е запазването на парк „Бедечка“. Благодаря на всички, които подкрепиха това. Виждам в залата хора, които бяха част от инициативния комитет, благодаря им, че заедно успяхме“, допълни старозагорският градоначалник. 

В мандатния отчет бе показана промяната, която настъпи в почти всички детски и учебни заведения в общината. Ремонтирани и обновени са 12 училища, 11 детски градини, 5 ясли и 4 физкултурни салона, на стойност 18 млн. лв. С 3,4 млн. лв. от бюджета на Община Стара Загора е обновена изцяло многофункционалната зала, в която бе представен мандатният отчет. Цялостен ремонт имаше и за закрития плувен басейн, по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA, на стойност 2,6 млн. лв. Изградена бе и регионална система за управление на отпадъците в региона, на стойност 52 млн. лв.

Кметът на Стара Загора не пропусна и надграждането на мерките, целящи подобряване на градския транспорт, чрез внедряване на система за управление на трафика, електронна продажба на билети и др. Както и подчерта, че приоритет ще бъде работата по европейски проект за закупуване на електрически автобуси, обезпечаващи градския транспорт и грижейки се за по-чистия въздух.
През мандата, със средства от бюджета на общината, са ремонтирани и изградени междублокови пространства, паркинги, тротоари и улична настилка, на стойност 6 млн. лв.

Над 80 млн. лв. са инвестирани в Стара Загора за обновяване на 75 жилищни сгради, с 5700 апартамента по Националната програма за енергийна ефективност. Сключените договори между Общината и сдруженията на собствениците през 2016 г. и 2017 г. са общо 155, включително сгради от минимум 6 апартамента и 3 етажа.  Те очакват осигуряване на финансиране. Кметът показа и текущата реконструкция на сградата на бившата Метрология, която ще се трансформира в нови социални жилища.

Стара Загора получи одобрението на „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ) за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“. Подписаният договор е на стойност 4,2 млн. лв. – за цялостно преобразяване на едно от любимите места за разходка на поколения старозагорци и притегателна атракция за стотици гости на града.
Кметът отбеляза и предстоящата реконструкция и изцяло нова визия за  „Руски пазар“, разширението на ул. „Кап. Петко войвода“, както и идейния проект за обновяване и реконструкция на Летния театър в парк „Митрополит Методий Кусев“.

Тодоров обърна внимание пред присъстващите в залата и на още нещо важно, но пренебрегвано от управляващите града – незаконното строителство в някои части на града, като припомни, че през тези 4 години 192 незаконни постройки са премахнати от кв. „Лозенец“ и кв. „Кольо Ганчев“. Предстоят още 96 на брой.

Мандатният отчет показа и част от извършените текущи, аварийни и основни ремонти на улици, читалища, пенсионерски клубове, кметства и други в селата от Община Стара Загора.
Акцент бе поставен и върху поддържането на висок стандарт при културните събития в града. Тодоров отбеляза, че Държавен куклен театър – Стара Загора е с най-високата отлична комплексна оценка между държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за 2018 г. През мандата е носител на десетки награди за участия в най-престижните национални и международни театрални форуми, многократно му е присъждана наградата „Икар“. Тази година своя вековен юбилей чества и друга емблематична институция - Драматичен театър „Гео Милев“.
Пет поредни години на 3-и март се организира паметно шествие, съпровождащо 300-метровия български флаг до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.
Успехите на младите математици на Стара Загора продължават ежегодно да носят медали и отличия от  състезания в Куала Лумпур, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Япония. Тодоров припомни, че в Стара Загора ще бъде създадено специално училище за даровити деца - Академия за компютърни и природо-математически науки.

През годините се изпълнява и целенасочената политика от общината за развитие и стимулиране на всички видове спорт. Присъстващите в залата имаха възможност да си припомнят от снимки мащабното звездното шоу, сътворено от Дрийм тийма на „Барселона“ и отбора на „Христо Стоичков и приятели“, както и 100-годишният юбилей на „Берое“. Показани бяха още емблематични събития, гордост за всеки един старозагорец, любител на спорта. Също така и ремонти на базите, в които тренират нашите спортисти, като новите професионални баскетболни кошове и игрището в зала „Стара Загора“, реновирането на покрива ѝ, преустройството на залата по борба в зала по художествена гимнастика, както и първата боксова зала в кв. „Три чучура–юг“, до XI-то основно училище „Николай Лилиев“.
„През годините, мога откровено да кажа, че съм целял конструктивно управление. Работил съм винаги в името на Стара Загора и нейните жители. Старал съм се да бъда сдържан и да държа на думата си – смятам, че това е важно“, с тези думи завърши презентацията си на успешния 4-годишен мандат кметът.

На публичния отчет на Живко Тодоров присъстваха и зам.-председателят  на НС Емил Христов, народните представители Борис Кърчев, Маноил Манев и Радостин Танев, заместник-кметовете на общината – Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, местният обществен посредник Надежда Чакърова – Николова, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, директорът на „ВиК – Стара Загора“ – инж. Румен Райков, изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев, както и председателят на КРИБ – Стара Загора Стефан Шоселов, представители на почти всички местни и държавни институции, на медиите, на неправителствени и младежки организации, както и стотици граждани.
 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top