Художници от седем страни ще рисуват на Осмия международен пленер в Мъглиж

Художници от седем страни ще рисуват Мъглиж десет дни. Художниците са участници в Осмия международен пленер, който през тази година се провежда под мотото: "50 години град Мъглиж". Това са Гайне Доброволска от Москва, Русия, Корнелия Марган, Русия, Олга Ерен, Казахстан, Надежда Крайряк, Молдова, Стоян Съргойчев от Канада и Светлин Стоев от нашата страна. За първи път в пленера ще участват и четирима художници от Турция - сюреалистът Есин Кючюктатил и фоторепортерът на южната ни съседка за "Нешънъл джиографик" Ердал Есин Кючюктатил, както и майсторът на абстрактното изкуство Дойчин Онташ.

"Да бъдем заедно в името на изкуството", това е идеята която ни обединява вече осма година в Мъглиж, изтъкна доц. Цветан Стоянов, преподавател в НХА, който е един от основателите на пленера.
За втора поредна година в планинския град ще рисува и режисьорът Максим Генчев, който определя Мъглиж като мистично и красиво място. "Рисувам , когато не снимам, това е моето хоби от 6 годишен и моята ваканция в самота", разказа режисьорът, който работи по последния си филм, посветен на Христо Ботев.

Изложбата на пленера ще бъде открита на 1 септември на градския площад на Мъглиж.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top