Правителството да изкупи на пазарни цени всички животни, заразени от африканска чума, настояват от БСП

Правителството да изкупи на пазарни цени всички животни, заразени от африканска чума. За това настояват депутатите от БСП Драгомир Стойнев и Георги Гьоков. Изкупуването на 100 хиляди прасета струва около 16 млн. лева, посочи Драгомир Стойнев. Според него има излишък в бюджета, с който могат да се компенсират стопаните. Двамата депутати заявиха, че борбата със заразата е закъсняла, а екарисажите са само във Варна и Шумен.

Африканската чума създава два големи социални проблема, които трябва да намерят решение, изтъкна Георги Гьоков. Първият е увеличаване на безработицата в сектора и вторият, повишаване на цената на свинското месо за населението.

Точната информация за регистриране на животните по селата, също е проблем, за който селските кметове трябва да намерят решение.

Да бъде приет спешно Закон за браншовите организации в земеделието. Това предложиха още депутатите Драгомир Стойнев и Георги Гьоков, и председателят на Областния ветеринарен съюз д-р Трайчо Алчев, който също участва в пресконференцията.

От Областния ветеринарен съюз, в който членуват 200 лекари от Старозагорски регион, настояват да бъде възстановен годишния рамков договор със земеделския министър./БТА

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top