Върнаха делото за “златния“ ремонт на Масларова в Стара Загора на Прокуратурата

След 7 години в съда, делото срещу бившия социален министър от БСП Емилия Масларова за присвоени 11 млн. лв. по ремонта на сградата на МТСП в Стара Загора е върнато на прокуратурата тази седмица, съобщава „Правен свят“.

По делото има събрани с годни доказателства за извършени престъпления и присъдите на втора инстанция биха били осъдителни, ако не са били "алогичните и абсурдни" твърдения в обвинителния акт, става ясно от решението на Софийския апелативен съд (САС) - Снежана Душкова-председател, Карамфила Тодорова-докладчик и Иван Стойчев, показала проверка на "Правен свят".

В решението, апелативните съдии изрично подчертават, че не постановяват осъдителна присъда, а връщат делото на прокуратурата, защото тя също би почивала на неясен обвинителен акт и ще бъде отменена от Върховния касационен съд.

Основното обвинение срещу бившата министърка е за присвояване на над 11 млн. лева при т. нар. "златен ремонт" на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Масларова е обвинена и в престъпление по служба, а подсъдими с нея са собственикът на фирма "Стара Загора 2007" Венцислав Драганов, управителят на дружеството Михаил Методиев, бившият зам.-министър Димитър Димитров, бившият главен секретар на социалното ведомство Иван Пенев и Росен Стефанов, който е отговарял за контрола на ремонтните дейности - припомня специализираната медия за правни въпроси.

През декември 2015 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Димитрина Ангелова оправда всички подсъдими, а в мотивите на съда година по-късно беше записано, че от нито една от експертизите не става ясно колко пари са били изхарчени в ремонта и дори наблюдаващият прокурор Калин Софиянски заявил в пледоарията си, че са присвоени около 8 млн. лева. Това според съдия Ангелова показва, че обвинението е останало недоказано. Отделно СГС беше заключил, че е "немислима" правна конструкция, според която Масларова присвоила парите със съучастници Драганов и Методиев или пък да е присвоила парите, а същата вреда да е нанесла и с извършено престъпление по служба – пише „Правен свят“, като съобщава, че в новото решение по казуса е видно, как според апелативните съдии, СГС е използвал пороците на обвинителния акт, за да оправдае подсъдимите, вместо да го върне на прокуратурата.

"Настоящата инстанция намира, че за тези вреди са налице годни и достоверни доказателства и такива реално са причинени. Като цяло обаче, тези твърдения са поставени в дълбоко противоречива система, в която се отричат едни други, до степен да не е ясно какво в крайна сметка твърди прокурорът. Описанието е такова, че твърденията за лица и факти са драстично несъвместими едни с други, взаимно се изключват, както като факти, така и като правна оценка. В много висока степен прокурорът не е изпълнил задължението си да представи на съда ясно, стройно, пълно, логично и състоятелно фактическо и правно изложение", се казва в решението. "Нетърпимо, в този случай, процесът ще придобие недопустимо инквизиционен, и отдавна отречен, а не състезателен характер", подчертават апелативните съдии. Те подробно аргументират и решението си да върнат делото на прокуратурата, след като то се проточи 5 години само на първа инстанция и сега не е ясно дали и кога ще приключи окончателно, анализира правната медия.

Още по темата, вижте в "Правен свят" на този линк:

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top