Дегустация на вина от 30 изби по време на “Августиада 2015“

Стара Загора за четвърта година отново ще бъде домакин на Фестивала на виното и културното наследство "Августиада"2015. Организаторите обещават дегустация на вина от над 30 водещи  изби.Тази година Турция е международния акцент на фестивала.Тази година чуждестранен партньор е Република Турция, откъдето ще се представят изби от европейската част на страната - техния регион „Тракия”. За пръв път ще бъде представена изложба на младата турска художничка с български корен Ирен Чамлиджа, която е и автор на етикетите на  винарска изба „Чамлиджа”.

„Стара Загора е един от малкото градове в България, които успяха да наложат винената култура. „Августиада” се нарежда в първата петица на най-добрите изложения у нас и е втора с международно участие”, информира Галина Нифору, съорганизатор на Фестивала.

Освен очакваното увеличение броя на избите - изложители организаторите ще се  опитат да увеличат и броя на фирмите, представящи кулинарни продукти, свързани с виното и да представят по-добре кулинарния сектор.

Първият майсторски клас е на тема ”Непознатите винени съкровища на Труция” и ще бъде воден от Мустафа Чамлиджа, собственик на едноименната винарна.

За прът път т. г. ще има и майсторски клас „Светът на кафето. Как да си приготвим кафе вкъщи”, който ще бъде воден от Йордан Дъбов, единствения у нас лицензиран кафе-инструктор.

По време на Фестивала ще има и много съпъстващи прояви.  На специалната конференция „Августиада 2015” ще бъдат представени теми като виното и приключенския  туризъм, винен туризъм на Блаканите, представяне на книгата „Виното е всичко” на Вили Гълъбова и др.

Официално фестът ще започне със спектакъл „Налагане на змеевски пелин“ в изпълнение на самодейци от НЧ „Пробуда“ - Змеево и ансамбъл „Нашенци“, които ще „окупират“ част от пространството пред регионална библиотека „Захарий Княжевски“ по обяд в събота.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top