Холандски фирми търсят кооперация със старозагорския бизнес

„Холандски фирми проявяват интерес за коопериране със старозагорски и ние ще съдействаме за установяване на такива връзки”, съобщи Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора. Това е станало ясно при посещението на Карел Ван Кестерен, посланик на Нидерландия в България в периода 2009 – 2013 г., Ханс Виссема, професор от Техническия университет в Делфт и изпълнителен директор на „Висема консултиг” и Катерина Михайлова, управител на българо-холандската компания „Таллконсулт”  в Палатата. „Холандските гости получиха подробна информация за икономическия потенциал и конкурентните предимства на регион Стара Загора, за хилядолетната култура на града ни”, каза още Стоилов.

По думите му холандският дипломат убедително е аргументирал тезата, че в България ситуацията е по-добра, отколкото се представя в българските и в чуждестранните медиии. Това го е мотивирало да заложи на големия и, според него, неизползван бизнес потенциал между фирмите от двата европейски региона и да работи активно за неговото развитие.

В разговора като приоритетни сектори от взаимен интерес са посочени машиностроене и металообработка, мебелна промишленост, етерични масла и козметика, консервна промишленост, винопроизводство.

Културно-историческият туризъм и свързаните с него атракции също попадат в зоната на взаимен интерес. „ Гостите приеха поканата ни и обещаха да посетят със свои партньори и приятели тазгодишния Фестивал на виното и културното наследство АВГУСТИАДА, който ще се проведе от 16 до 18 октомври”, информира Олег Стоилов. Според него Старозагорската палата има добри практики в подкрепа развитието на двустранни отношения между старозагорски и чуждестранни фирми и ще окаже пълна подкрепа на усилията на Карел  Ван Кестерен.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top