Стара Загора е транзитен център за бежанците

От началото на годината до сега на територията на старозагорско има регистрирани 12 души с хуманитарен статут и 208 със статут на бежанец, съобщи днес пред журналисти директорът на ОДМВР старши комисар Иван Чолаков. Той посочи, че за 2014 година чужденците с хуманитарен статут са били 237, а тези със статут на бежанец 554.

"В момента в област Стара Загора има 46 души, които са незаконно пребиваващи като само 2-ма от тях са влезнали в страната по законен начин, но не са напуснали България след изтичане на визата им. За миналата година цифрите са 35 незаконно пребиваващи и само 11 от тях са влезнали по законен начин, областта е спокойнa", уточни Чолаков.

Днес се проведе първото заседание на  Областния съвет по сигурността "Повода за заседанието беше завишеният покот от бежанци в последните месеци. Ние начертахме конкретни мерки, които ще приложим, за да гарантираме здравето и сигурността на гражданите", заяви областният управител Георги Ранов.По думите му преминаването на бежанците през Старозагорско крие опасности, тъй като в областта има много обекти от стратегическо значение, особено в енергетиката.

Той подчерта, че на територията на старозагорско няма да бъде отварян бежански лагер.

Ресорния зам.областен управител Маноил Манев оповести, че областта е "транзитен център" и бежанците пребивават на наша територия кратко време след което повечето отпътуват за западните държави.Mанев е категоричен, че старозагорска област е първата, която свиква заседание на Областния съвет по сигурността.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top