Стара Загора отбелязва Деня на народните будители

Тържественият общоградски ритуал по повод 1 ноември - Ден на народните будители, ще се проведе днес от 11.00 ч., пред паметника на митрополит Методий Кусев. Ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отдадена почит към паметта на българските просветни дейци и революционери.

Програмата, организирана от Община Стара Загора, предвижда на 01 ноември от 09.00 ч. в храм „Св. Теодор Тирон" да бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на митрополит Методий Кусев.

По повод Деня на будителите на ІV-то експозиционно ниво в Регионалния исторически музей е открита веществено-документална изложба по повод 110 г. от смъртта на поп Минчо Кънчев. Показани са знамето на революционния комитет, личното му оръжие - хладно и огнестрелно, негови богослужебни книги и акварелна рисунка, както и оригиналните документи (диарбекирските спомени, писма и паметни бележки, писани от поп Минчо), съхранявани във фонда на Държавен архив - Стара Загора. Изложбата ще бъде експонирана до края на годината.

В програмата на общината е включена и художествената изложба „Родът Мандови в българското изобразително изкуство", която ще бъде открита на 28 октомври от 18.00 ч. в Градската художествена галерия.

В Музея на религиит пък е открита пътуващата изложба „Борис - Михаил Покръстител - духът и волята на България", посветена на 1150 г. от покръстването на българите (864 г.)

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top