Никола Каишев и опожарена Стара Загора

Заместник-кметът Иванка Сотирова откри вчера в общинската зала „П. Р. Славейков“ научна конференция, посветена на живота и делото на Никола Каишев и приноса му за изграждането на опожарената Стара Загора.

Тя се провежда по повод 150-та годишнина от рождението му и е включена в програмата на общината за празника на Стара Загора – 5 октомври.

В конференцията с научен ръководител Андрей Печилков от Смолян, участваха още Светлана Кузманова -Захариева от София, научни работници от РИО – Стара Загора и РИО - Смолян, които представиха книга за с.Чокманово – родно място на Никола Каишев. Гост на събитието беше и внучка на Никола Каишев Анна Кузнецова от Стара Загора.
Участниците в конференцията поднесоха венец пред паметника на Никола Каишев в парк „Тракия".

Никола Каишев има изключителен принос за възстановяването на опожарена Стара Загора и изпълнението на плана „Либор Байер". Той е участник в Балканската освободителна война, организатор на чети за участие в Илинденско-Преображенското въстание, както и за неговата цялостна народополезна дейност.

Плод на неговия архитектурен гений са прочутите старозагорски прави улици, по неговите архитектурни планове са изградени стотици обществени сгради - църкви, училища, къщи, фурни и пр., както и първокласни шосета, свързващи областния център със съседните селища.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top