Стара Загора посреща за четвърти път фестивала за документално кино за изкуство „Master of Art Film fest“

До 29 февруари Стара Загора посреща „Master of Art Film fest“. Фестивалът за документално кино за изкуство е без аналог в Източна Европа, казват организаторите. Събитието се реализира паралелно още в София, Пловдив и Варна. В Стара Загора събитието се случва за 4-та поредна година по инициатива на културната организация „АртЕриа“ в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

В Регионалната библиотека, от 6 до 29 февруари, ще бъде на разположение фотографската изложба на фондация „ДЕН ГРИ“ „Далеч от Африка“. Експозицията е дело на театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев. Те получиха за нея награда „Пловдив“ 2023 за изключителни постижения в сферата на „фотографията“. Фотографиите отразяват дейности по програмата „Артисти за деца“ - уникален български модел за прилагане на театрално изкуство за социална промяна - които въвличат мултикултурни екипи от артисти и деца в риск в творчески обучения и приказни театрални фестивали реализирани петнайсет години в България и шест години в Африка.

На 19 февруари, от 18.30 ч. ще гостуват Елена Панайотова и Атанас Кънев, за да бъдат водачи по пътя до Африка с разказите си, но и за да направят премиера на книгата „ПРИЛОЖЕН ТЕАТЪР: Теория и практики от България до Африка“ на Елена Панайотова, която за първи път обединява сериозно теоретично изследване за появата на т.н. „приложен театър“ в глобален контекст и споделя емпиричен многогодишен мултикултурен опит.

Програмата „Артисти за деца“ е продуцирана от Фондация "ДЕН ГРИ" и ръководена от Елена Панайотова в България (2002 - 2017) и в Африка (2011- 2017). В програмата са били въвлечени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 артисти от Африка и Европа са обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. В нея са участвали млади артисти и студенти в изпълнителски и визуални изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България (с. Ш. лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово ) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top