Още 37 белоглави лешояди заживяха в Балкана

На 24.03.2014 г. птиците, зимували в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора, бяха транспортирани към четирите волиери за адаптация в Стара планина.

Тридесет и три от лешоядите пристигнаха от Испания, един бе дарен от зоопарк Dierenrijk, Холандия; два - Вили и Симоне ни бяха подарени от Burger’s Zoo, Холандия и Матей бе дарен от Зоопарк Острава, Чехия. Всички птици пристигнаха в късната есен на 2013 г., и нашият екип прецени, че е по-добре те да зимуват в Спасителния център за диви животни. Ето че с пролетта, започва и тяхното ново приключение по пътя към свободата.

Всички птици бяха прегледани, обезпаразитени и получиха индивидуални жълти крилометки, пластмасови пръстени и стандартни орнитологични пръстени. Това ще ни помогне да ги разпознаваме и следим адаптацията им на свобода.

Седем от лешоядите заминаха за Врачански Балкан, десет бяха настанени в Централен Балкан, петнадесет пристигнаха в Сливен и пет - в Котленска Стара планина.
От зоопарковите птици Симон  и младият мъжки от Dierenrijk  вече живеят в Централен Балкан, а Вили и Матей- в ПП „Сините камъни”, над Сливен.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top