Паметна плоча в чест на дислоцирани военни поделения

Председателят на Общински съвет – Стара Загора Емил Христов и командирът на сухопътни войски генерал майор Нейко Ненов, откриха паметна плоча, посветена на дислоцираните някога и впоследствие закрити военни поделения в Стара Загора. Тя е поставена на фасадата на днешното Военно формирование 48430, където някога са разположени 1-ви батальон на 12-ти Пехотен полк /1904-1948 г./, 38-ми Мотострелкови полк /1958-2000 г./ и 38-ми Механизиран батальон /1948-2000 г./.

На събитието присъстваха също бригаден генерал Любчо Тодоров, скулпторът Слави Тенев, офицери, сержанти и войници на действаща служба и в запаса, участници във Втората световна война и др.

Откриваме този паметен знак по повод 110 г. от създаването на 8-ма Пехотна тунджанска дивизия и Деня на сухопътните войски, който отбелязваме на 19 ноември, каза председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Стефан Пенев. Ние изразяваме своята признателност към всички, които са служили в тези поделения, и които са част от родолюбивия и културен живот на Стара Загора.

Паметната плоча е четвъртата, която се открива в областта по решение на Областна комисия „Военни паметници”, като до края на 2013 г. ще бъде открита още една в Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top