Цветанов:Няма адекватни действия по въпроса с бежанците

„Зам. министъра на отбраната каза,че на терирорията на страната има около 8000 бежанци , което означава, че през последните 5 месеца абсолютно никакви адекватни решения не са взети, за да се търси решаването на този проблем. Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска изслушване следващата седмица на министър председателя и на вицепремиера, за да видим каква е политиката  за предстоявите месеци, какво е положението днес  и защо няма реално политика, която да се реализира. Самият факт, че местната власт, кметовете не са информирани за решенията, които се взимат от изпълнителната власт, показва едно - липса на адекватна комуникация”, заяви в Стара Загора днес бившият вътрешен министър на вътрешните работи  Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов подчерта, че българо-турската граница е надеждна и се охранява добре. В 274-километровия обсег на българо-турската граница има изградена интегрирана система за видео наблюдение на 54-километров участък и засича незаконно влизащи в страната бежанци. Изпреварващо ние получаваме информация от това видео наблюдение за подобни емиграционни групи към страната. Грешка е, че правителството не подходи сериозно към изградената двустранна основа с Турция да поиска пълно съдействие за решаването на този проблем.

Цветанов зададе въпроса към Правителството защо от затворен тип. Това според него е признак, че вече е взето решение в Казанлък да има бежански лагер  „От затврен тип, това означава, че то е към Дирекция Миграция. Тези хора не са филтрирани по подходящия начин, за да се приспособят.А това е още една предпоставка - близостта на тази школа до „Арсенал”, военен полигон, вододайната зона – абсурдно е някой да смята, че там трябва да има затворен тип дом за настаняване на нелегални имигранти!”

Цветанов припомни, че по време на управлението на ГЕРБ Бойко Борисов е провел две изнесени заседания на правителството в Анкара, които са били от голяма полза за двустранните връзки в посока на решаване на бежанските проблеми. Имали сме пълно разбиране и много адекватно сме противодействали на този засилващ се миграционен поток в последните 10 месеца, но за голямо съжаление днес не виждаме тази комуникация и диалог, а и това, което направиха управляващите не е най-доброто, добави зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top