23 септември 2020

Рицарски поетични двубои сред ученици

Рицарски поетични двубои сред ученици
Още по темата...

Превантивно-информационен център по зависимости към Общинския съвет по наркотични вещества при Община Стара Загора организира Рицарски поетични двубои – алтернативен метод за предпазване от влиянието на психоактивните вещества сред младите хора.

За да участват учениците трябва да са от област Стара Загора на възраст от 12 до 20 години.

Записването за участие става, като рицари и секунданти изпратят най-много 3 (три) авторски творби (стихотворения, хайку или друга кратка стихотворна форма);
Творбите трябва  да са придружени с кратки данни за автора и за неговия секундант - трите имена, възраст (дата на раждане), училище, интересни факти за тях, опит в творческото писане и др., адрес, телефон, електронен адрес за контакт.

Двубоите ще протекат в четири тура:

I тур – Поетичен рицарски двубой. Всяка двойка рицари се изправя една срещу друга, като придружаващите ги секунданти ги представят кратко, с най-любопитната информация (по своя преценка) на публиката. В същинския поетичен двубой всеки рицар се представя с най-добрата си изпратена до нас поетична творба, съобразена с темата, с продължителност до  5 минути.

II тур – „Стани автор на Blackout поезия!” (Blackout Poetry в буквален превод означава „забранявам поезия” и се разшифрова като Newspaper + Marker = Blackout Poetry). В този тур всеки от двамата рицари има по 5 минути, за да обработи непознат текст (проза или поезия по темата на конкурса) по метода на Blackout Poetry, при което, подпомогнати от двамата си секунданти, с черен маркер те зачертават ненужния текст, така че да останат отделни букви, думи, изрази, които да образуват смислова цялост в рима, бял стих, едно или няколко завършени изречения (по избор). 

III тур – Импровизации по тема от публиката. Докато Рицарите и секундантите се подготвят за битката с Blackout поезия във втори тур, публиката предлага дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, се събират в шапка, от която водещият изтегля едно и това ще бъде темата, по която в третия кръг рицарите създават кратък текст, като времето им за писане е 10 минути. 

ІV тур – Екипът от литератори, определил участниците в двубоите, дава обобщено мнение за представянето на двамата рицари и секунданти от всяка двойка. 
Адрес за изпращане на творбите е Превантивно-информационен център по зависимости към Общинския съвет по наркотични веществана Община Стара ЗагораЗа поетичния конкурс ул. „Цар Иван Шишман” № 96 гр. Стара Загора, 6000и/или на е-mail: ovagimyan@abv.bg ; kirilova_chobanoff_pic@abv.bg 

Краен срок за получаване на творбите: 28 октомври 2013 год.
Денят, в който ще се провеждат двубоите е 30 октомври от 18.00 часа. Арената ще бъде залата на Превантивно-информационен център по зависимости.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top