28 септември 2022

Съкратени длъжности от Операта


„Премахната е скандалната длъжност консултант-управление. Няма и длъжност програмен директор. Тя се трансформира в артистичен секретар. Такъв ще бъде Ирина Фратева. Тя, както и техническият секретар ще бъдат на изпитателен срок до края на годината. Правя това, защото са хора, с които не съм работил и искам първо да проверя как ще се впишат", обясни Петко Бонев.

Премахната е и длъжността музиколог. Тя ще се трансформира в драматург. Главен гост-диригент пък ще бъде Лучано ди Мартино. Досегашният главен диригент Диян Чобанов е с прекратен трудов договор. Като диригент в операта пък остава досегашният временно изпълняващ длъжността директор Красимир Къшев.

„Докато е бил директор той е бил в неплатен отпуск като диригент. Прегледах внимателно документацията в неговия случай, открих някои нередности, но срокът за обжалването им вече е изтекъл, тъй като е 3 години. Разговаряхме с господин Къшев, той ще остане на работа при нас, дори планираме съвместен проект през ноември", обясни настоящият директор на Държавната опера.

Ще бъде създаден Обществен съвет към Държавна опера Стара Загора. В който участие ще вземат видни старозагорци, които имат мнение и отношение към изкуството.

Петко Бонев допълни, че е получил извинение от част от артистите, посрещнали го с протести през юли. „Приех извинението, макар че няма да забравя това посрещане. Проучвам внимателно ситуацията със синдикатите и с колективния трудов договор, защото там има неща, които ме притесняват. Най-странното е, че има три синдиката, а на събрания се явяват само два от тях. Догодина вероятно ще направим промени в тази посока", обяви директорът на Операта.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top