Старозагорската опера ще изиграе “Крал за един ден”

200-годишнината на Джузепе Верди старозгорската опера ще отбележи с втората творба в творчеството на композитора – “Крал за един ден”. Верди пише тази комедийна оперна творба по поръчка в един много тежък период от неговия живот, когато почиват жена му и двете му деца.

"Това заглавие не е за голям състав, действащите лица са седем солисти с хор, но постановката ще обхване почти целия капацитет на театъра. Имам намерение даже в увертюрата да включим и балет", допълни директорът на операта Петко Бонев.

"В основата на съдържанието на операта е историята на полския крал Станислав, който трябвало да се скрие от враговете си и моли кавалера Белфиоре да го замести като цар. В либретото се развиват много интересни събития, има много хубаво пеене, любовни интриги", казва г-н Бонев.

"Музиката е превъзходна. Това е още ранният Верди, където чуваме неговите учители Росини, Белини, но през Джузепе Верди и е нещо изключително като музика! Това ще бъде национална премиера, тъй като операта не е правена още в България. Това заглавие трябва да стане за ноември, когато се прави Фестивалът на оперното и балетното изкуство", допълни директорът.

След лятната ваканция Операта ще започне работа на 2 септември, а на 20 ще отвори врати за публиката с постановката на Нина Найденова-“Мадам Бътерфлай”.

Източник: НБП

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top