Звездата в спринта Ивет Лалова идва в Стара Загора за Балканското по лека атлетика

Освен, че ще приеме футболна среща от Лига Европа, Стара Загора е в трескава подготовка и за едно от най-големите спортни събития в нашата страна за 2013 година. В края на месец юли градът на липите ще бъде домакин на 66-то Балканско първенство по лека атлетика за мъже и жени. На обновената писта на стадион „Берое“ се очаква да видим и световната звезда в спринта Ивет Лалова. Шампионатът на полуострова ще се проведе от 26 до 29 юли 2013 година. Стара Загора не е приемала лекоатлетически форум от такъв ранг от 28 години и любителите на спорта очакват надпреварите с голям интерес
Очаква се за първенството под Аязмото да пристигнат 700 спортисти, треньори, журналисти и гости от 12 държави, които формират една четвърт от територията на Европа.

Ремонтните дейности на лекоатлетическата писта, които започнаха на през февруари се очаква да възвърнат славата на старозагорската атлетика и на силните резултати на стадион „Берое“. Именно на този стадион по време на Международния турнир „Самарско знаме“  Йорданка Донкова записа световен рекорд в бягането на 100 метра с препятствия. Рекордът е от 1988 година и резултата от 12,21 секунди остава непреодолима бариера за атлетите дори и сега.
Ремонтът на пистата бе на стойност от 1,2 млн. лв. и бе финансиран от държавния и общинския бюджет.
Новоизградената писта има осем коридора за бягане, 100 и 110 метра с препятствия, със съответните удължения при зона старт и финал. Оформени са сектори за тласкане на гюлле, комбиниран сектор за хвърляне на диск и чук, водно препятствие, както и пътека за хвърляне на копие. Изграждат се и пътеки за овчарски скок, сектори за дълъг и троен скок с пясъчници.

Ще бъдат дадени общо 60 старта в 30 дисциплини, съобщават от Организационния комитет. В момента се монтират 11 камери на Българската национална телевизия, която ще излъчва в преки предавания по Канал 1 на 27 и 28 юли, в часовия пояс от 17.30 до 19.30 часа.
Организатори са Община Стара Загора, Българската федерация по лека атлетика и Спортен клуб по лека атлетика „Берое"

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top