Министърът на отбраната Ангел Найденов изпраща от Стара Загора 15 рота за Кандахар

На 9 юли, вторник от 11:00 на площада пред Община Стара Загора започва тържественият ритуал по изпращане на военнослужещите от 15-та рота Кандахар към Международните сили за сигурност в Афганистан. Министърът на отбраната Ангел Найденов ще приеме строя. Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов ще връчи Сертификат за участие в мисията на подполковник Димчев. Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров ще предаде знамето на Стара Загора на националния командир на контингента подполковник Тихомир Димчев.

Личният състав на контингента, ще започне да се строява на площада още в 10.30 часа. В 10:50 те ще посрещнат бойното знаме на Втора механизирана бригада с командир бригаден генерал Любчо Тодоров.

Гости на тържеството ще бъдат още Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и Управителят на Област Стара Загора Живка Аладжова.

15-та рота Кандахар бе сертифицирана за мисията в Афганистан миналата седмица във военно формирование 48430 – Стара Загора и на Гарнизонния учебен център.

По време на сертифицирането бе направена проверка на документите и екипировката, изпит за познаване на стандартните оперативни процедури, правилата за бойно поведение и функционални задължения, както и проверка на способностите на контингента съгласно задачата на мисията - операция на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Националният командир на контингента подполковник Тихомир Димчев и командирът на ротата капитан Светослав Годинов са от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора.

Поемащата път за Афганистан от Стара Загора 15-та ротата е в състав от близо 300 военнослужещи, предимно от старозагорската бригада, от които 8 са жени. В предходния контингент на 13 рота, в чийто състав влизаха предимно казанлъчани, служещи в 61-ва Стрямска механизирана бригада имаше 11 жени. Те изкараха в Афганистан 6 месеца и се завърнаха у нас през март тази година. През май у дома си дойде 11  охранителна рота Кандахар от състава на военно формирование 52590 – Ямбол. 300-те ямболски военни прекараха на летището повече от година и половина. Една от най-критичните им ситуации е била нападението пред входа на летището на 19 януари тази година. По време на цялата мисия е имало 36 ракетни атаки с 46 ракети, споделиха опитните военнослужещи.

Сега в Афганистан освен Старозагорци, на летище Кандахар ще пазят мира още 300 военнослужещи от отлетялата за мисия през февруари 14 рота  от Карлово. Тя бе първата батальонна бойна група от Българската армия, която получи специалния  сертификат за готовност за участие в мисия.

България принципно започна изтегляне на повечето части от българския контингент в Афганистан, като тази година намалява числеността с 30%, в началото на годината върна медицинските екипи от Херат и ротата за действие в зоната за отбрана на летище Кабул.

До края на 2014-та ще бъдат прекратени всички мисии по охрана на вътрешната зона на летище Кандахар и трябва да бъде намалена около 78 % числеността, отнесено към общия брой на личния състав на българския контингент през 2011 г. След 2014 г. участието на България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) ще включва само участие в обучението и подготовката на Афганистанските сили за сигурност. Стратегията бе приета от Правителството в края на 2011 година, след анализ на ръководеното тогава от Аню Ангелов Министерство на отбраната.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top