Стара Загора: Старозагорци са още на „Вие” с интернет възможностите

Старозагорци са още на „Вие” с интернет възможностите

Старозагорци  не дават и пет пари за интернет услугите, с които нашите областна и общинска администрации са сред лидерите в България. Според правителствения доклад за състоянието на държавната администрация за 2012 г., ползването на електронни услуги е еднакво нулево - както за общинската, така и за областната администрация в Стара Загора. 

Въпреки, че и двете бюрокрации имат системи за ЕАУ и са едни от първите у нас, за миналата година са отчели, че нямат подадено нито едно заявление за каквато и да е услуга по електронен път. Което не е така в страната, където през 2012-та са подадени над 3 милиона заявления за електронни административни услуги, като 67% от заявленията са подадени от граждани, а 32 % от фирми.

Електронни административни услуги (ЕАУ) в България към момента предоставят само 80 от общо 562 административни структури, сред които са повечето министерства и агенции и много малко от областните и общински чиновнически служби.

Дали липсата на информация за предоставяните електронни услуги в Стара Загора или сложността на материята за масовия потребител, или  пък просто допотопният навик да се ходи и чака пред гише, за да се вземе даден документ - са причините за този пълен провал на електронните услуги? Именно чиновниците са тези, които трябва да си дадат същинската сметка и да си направят професионален анализ.

Иначе Стара Загора ще си остане в миналия век и ще продължи да се влачи по социалистически по гишетата, а Електронното правителство ще продължи да звучи на старозагорци като заглавие на научно-фантастичен филм.

До редакционното приключване на статията, системата за e-услуги на Областната администрация Стара Загора си остана празен "Аватар".

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top