Близо 800 килограма боклук почистиха доброволци от емблематичната за Стара Загора река Бедечка тази събота

Близо 800 килограма боклук почистиха доброволци от емблематичната за Стара Загора река Бедечка тази събота

Над 150 чувала боклук и още десетки автомобилни гуми, текстил, празни туби и шишета - това е равносметката от горещата съботна сутрин на изминалия 22 юни, когато с много ентусиазъм в акция по почистване на емблематичната река Бедечка в Стара Загора се включиха десетки граждани, ученици от няколко старозагорски училища, сред които ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ППМГ „Гео Милев“, ПГСАГ „Лубор Байер“ и др., служители на dm, както и екипът на “Алтея Органикс” - местна компания за сертифицирана био козметика и дългогодишен партньор на dm.

Общо близо 800 килограма отпадъци бяха събрани от коритото и бреговете на реката. Кампанията под мотото „Да се погрижим {ЗАЕДНО} за нашите реки!“ по случай 15-я рожден на dm България, е част от проекта „Реките на града“. Инициативата се реализира в партньорството с фондация „Колективът“ и беше част от второто издание на тридневния фестивал с кауза "На зелено", който се проведе в Града на липите.

„Инициативата „Реките на града“ цели да сближи българските градове с техните реки. Тя започна 2020 г. в София и органично се разпространи в България. Вече работим в седем града, като използваме силата на архитекти, артисти и творци, за да преобразяваме речните пространства и да покажем колко ценни могат да бъдат за града. Реката носи биоразнообразие от планината, чист въздух, възможност деца и възрастни да се докоснат до една дива природа и то в застроената градска среда“, разказа един от организаторите Мартин Янков - ландшафтен архитект и основател на фондация "Колективът". Според него „това, което правим, е не само да почистим реката; то е и енергия, и комуникация между по-широк брой от хора, които искат да се грижат за реките. А това е и най-важното“.

„Надяваме се да допринесем за чистотата на българските реки и да дадем добър пример , който да вдъхнови колкото се може повече хора, за  да се присъединяват към инициативата “Реките на града” и в предстоящите издания във Велико Търново, Габрово, Троян и София, каза Цонка Иванова-Терзиева, управител “Маркетинг и снабдяване” в dm България, която също се включи в доброволческата акция в Стара Загора.

От компанията бяха подготвили редица изненади за присъстващите доброволци, както и за посетителите на тридневния фестивал с кауза. Те можеха да вземат участие в специално изградените за събитието кътове на dm и на партньори на компанията - BEAUTY КЪТ с безплатни грим сесии и „ЗЕЛЕН“ КЪТ” с демонстрации на устойчиви продукти от аортимента на компанията. Любителите на вкусната веган храна имаха шанса да се запознаят с популярната блогърка Анна Стойкова. Тя показа как се приготвят “Овесена каша Тирамису с шам фъстък” и “Здравословен снак Сникърс с фурми”,  a всеки желаещ можеше да ги опита на място.

Друга изненада, която dm бяха подготвили за присъстващите, беше уъркшоп за грижа за лицето с Антоанета Илиева. Тя е сертифициран инструктор по йога за лице и показа техники за поддържане на млада и красива кожа на лицето в съчетание с азиатска козметика.

Проектът „Реките на града“ цели устойчивото опазване на реките, облагородяването на пространствата около тях и превръщането им в места за изкуство, отдих и култура. За четвърта поредна година хиляди жители и гости на няколко български града имат възможността да слязат в коритата на реките и да преоткрият скритите им богатства.

През настоящата година, в която dm отбелязва своята 15-годишнина в България, компанията е основен партньор на „Реките на града“, за да отпразнува рождения си ден с кауза и да допринесе за по-чисти и социални реки.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top