Николай Диков към младите шофьори: Бъдете най-добрият пример на пътя!

Благодаря, че Стара Загора може да партнира в изключително важната тема за пътната безопасност, обяви секретарят на общината, който има в портфолиото си многобройни награди като автомобилен състезател

„Бъдете най-добрият пример на пътя! Да бъдеш най-добрият водач не означава да бъдеш най-бързият, а означава да бъдеш най-прецизният, най-запознатият, най-можещият и най-безопасният“. С това послание секретарят на Община Стара Загора Николай Диков се обърна към участниците в седмото поредно издание на „Най-добър млад шофьор на България“. Състезанието е за младежи на възраст 18-26 години и за първи път финалният му етап се провежда в Стара Загора.

Надпреварата е започнала през 2018 г., през първата година е била на Писта „Дракон“ в село Калояново, а след това всяка година в София. „Сега предпочетохме Стара Загора, защото е голям, хубав град, с много млади хора и 3-ма от участниците на финала са от Стара Загора“, разясни Ивайло Иванов, главен секретар на Съюза на българските автомобилисти. Състезанието се провежда с подкрепата на Международната автомобилна федерация (ФИА), Община Стара Загора, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Българския червен кръст, отдел „Пътна полиция“, Главна дирекция към Национална пътна полиция и др.

За сполучливия избор на град домакин Николай Диков поздрави инж. Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти и приветства с добре дошли в красивия ни, модерен и отлично развиващ се град всички млади шофьори. „Благодаря, че Стара Загора може да партнира в изключително важната тема за пътната безопасност, за развитието на младите хора, които трябва да бъдат по-отговорни на пътя“, отбеляза Николай Диков. Представителят на общината, който има в портфолиото си многобройни награди като автомобилен състезател, посъветва младежите да се държат на пътя така, както законите и обществените норми повеляват, за да не се погубват излишно човешки животи, особено тези, които са още в своята зора. „Нека да има повече спортни и обучителни терени, писти и полигони, на които младите хора да се обучават, развиват и състезават безопасно, изключително важно е за младите водачи и за всички, на които им предстои да вземат книжка“, апелира Николай Диков. Като родител той препоръча на майките и бащите, които бързат да зарадват децата си с бързи и мощни автомобили, да преценят адекватно степента на тяхната зрялост, преди да правят щедри подаръци.

„Това да управляваш бърз и мощен автомобил не те прави нещо повече от другите участници на пътя, а те натоварва с повече отговорности и бдителност за прецизност. Не подценявайте обстановката и не надценявайте възможностите си“, предупреди младите Николай Диков.

Спокойствие, трезва преценка, открити сетива и здрав разум, им препоръча и инж. Емил Панчев. Той изрази признателността си към Община Стара Загора, която е любезен домакин и си държи на поканата. „Най-добрият да спечели, бъдете наши посланици за безопасността на движение по пътищата на България през следващите години“, пожела инж. Панчев.

„Всички достигнали до този финален кръг заслужават похвала, защото са положили усилия да придобият знания, да усъвършенстват своите умения и да ги демонстрират пред всички нас“, насърчи ги главен инспектор Йордан Милчев от Главна дирекция „Национална полиция“.

За седма поредна година част от това автосъбитие бе и Екатерина Стратиева, най-добрата българска състезателка по автомобилен спорт и трикратна европейска рали шампионка. Тя изрази солидарност с Николай Диков относно мнението му за бързото шофиране и препоръча на младите да не се поддават на емоцията и адреналина, които понякога ги овладяват.

20 души са стигнали до финала на състезанието „Най-добър млад шофьор на България“. Първият етап е бил решаване на листовки в специализиран сайт, разработен за млади шофьори. Направено е пресяване на първите 30 с най-много точки, които са минали проверка за нарушения в КАТ, за актове и наказателни постановления. В Стара Загора днес финалистите ще минат 4 позиции: отново решаване на листовки, този път на хартиен носител, оказване на първа помощ по изискванията на БЧК с реакция при ПТП, след това комбинирано упражнение от ПТП с гасене на пожар и последната позиция е за майсторско плавно шофиране с топка върху предния капак на автомобила, която не трябва да се изтърколи.

В късния следобед ще бъде класирането на победителите.

В това мероприятие участва и старозагорският автомобилен клуб „Ретро“, чийто председател Гено Иванов демонстрира уникално возило. Този автомобил е „Студебейкър“, така нареченият Хот Род, подобрена версия на автомобил, произведен 1937 г. и беше красив декор за желаещите да си направят селфи.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top