Живко Тодоров: Държавата не си мръдна пръста да ни гарантира нормален преход от въглищен към зелен и развиващ се бизнес регион

Гръцкият модел за наказания „караш пил – влизаш в затвора“ ще намали катастрофите, така ще се справим с пияните и дрогираните зад волана, препоръча Живко Тодоров

„Не се възприемам като дисидент, нито като лидер, защото аз изпълнявам това, което всеки очаква от мен като кмет! И когато хората са ми гласували доверие за четвърти път и това доверие е абсолютно безапелационно – над 55% от гласувалите в Стара Загора ме подкрепиха още на първия тур, моята задача е да бъда близо до хората и да работя така, че те да се чувстват добре. Това дава силата на един политик, всичко друго е егоизъм и себичност“.

Това заяви днес градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров в интервю за ПИК TV, водено от журналиста Соня Колтуклиева.

„В работен план нямам страхове, защото когато човек има ясна цел, когато работи разумно и почтено, няма от какво да се страхува! Страх ме е от войната, защото по-страшно от войната няма. С оглед на събитията, които се случват в Европа и в Близкия изток, това е най-голямото ми притеснение, моля се да има мир“, призна Живко Тодоров.

В отговор на въпрос на водещата, той изтъкна, че вратата му е отворена за хората, защото за него обратната връзка е изключително важна. „Най-важната ми задача е как хората възприемат направеното от нас, това успешно ли е; аз съм един от малкото кметове, които поддържат личен профил във Фейсбук и Инстаграм, старая се да отговарям на всички в пряка връзка с гражданите на Стара Загора“, обяви кметът.

Живко Тодоров препоръча ако властта поиска истинска промяна в държавата, да тръгне към децентрализация и към това да има повече правомощия близо до хората – тогава общественият контрол е най-силен.

И веднага конкретизира – отдавнашното предложение за истинска общинска полиция, тъй като сега кметовете наемат полиция от МВР, за да изпълнява необходимите за общината функции за контрол на съответните дейности. „Ако имаме общинска полиция -  такава, каквато я има в цяла Европа, то в една голяма община кметът ще направи звено от 30-50 общински полицаи и ще се следи кой вандалства, кой чупи, кой си води кучето без намордник. Сега нито един общински служител не може да ви глоби, нито дори да поиска личната ви карта, как да се осъществяват контролни функции“, зададе риторичен въпрос Живко Тодоров.

И припомни, че едва преди 6-7 месеца - благодарение на натиска на партиите ГЕРБ и ДПС - за първи път се взе решение да има пари за общините.

„Три години кметовете буквално ни гърчиха и не получихме нито една стотинка! Миналата година заради ГЕРБ и ДПС, които внесоха това предложение – за общините да има пари, ние за първа година получаваме сериозна подкрепа от държавата. Обаче разбираме от нашите народни представители, че парите, които са преведени на Министерство на регионалното развитие и които ние трябва да получим по тези проекти, Асен Василев е дръпнал една огромна част от тях обратно към Министерство на финансите. Става въпрос за около 800 млн. лева. Ние започнахме да изпълняваме тези проекти, подписахме споразуменията, но нямаме преведени пари!“, изрази възмущението си Живко Тодоров.

В момента на него му звънят изпълнителите и питат какво се случва и защо нямат все още разплащания, а кметът им отговаря, че все още не са получени пари от Министерство на регионалното развитие.

Друга конкретна препоръка на Живко Тодоров е за реформи в законодателството и по-специално по отношение на катастрофите по пътищата. „Какъв беше проблемът да приемем гръцкия модел за наказания? Караш пил – влизаш директно в затвора! Не съдията да реши дали виновният да получи условна присъда. Само по този начин ще се справим с дрогираните и пияните по улиците“, препоръча градоначалникът.

„В Гърция направиш ли нарушение ти свалят номерата и ти се лишаваш от правото си да управляваш този автомобил, вземат ти и книжката, ако е по-сериозно нарушението. Ние предлагаме нещо съвсем разумно: кметът да има право да глобява по камерите, които се поставят в града, за превишена скорост“, изтъкна кметът на Стара Загора.

Той припомни, че преди броени дни беше на посещение в Германия, заедно с председателя на Парламентарната комисия по околна среда Станислав Атанасов, със старозагорския народен представител от ДПС Халил Летифов и със синдикатите.

„В миннодобивен район бяхме, който също страда от реформите в Европа. Какво правят хората там? Приели са ранно пенсиониране за наближаващите пенсионна възраст - миньори, на които им остават 5 години до пенсия. За останалите се дават различен вид обезщетения. В тези региони се наливат много държавни пари, там са 15 милиарда евро под формата на проекти, реализирани в съответните миннодобивни региони, когато се започне закриване на дейността“, разказа какъв опит е почерпил кметът.

„В България държавата не си мръдна пръста да гарантира един нормален преход на региона от въглищен към зелен и развиващ се бизнес регион. Искаха да закрият 12 хил. конкретно заети работни места без нито 1 лев държавна подкрепа насреща!“, изрази гнева си Живко Тодоров.

„Така не се прави в Европа, която се дава винаги за пример“, отсече кметът. „Ние 3 години се чудим как да направим правителство - във времето, когато трябваше да се работи по зелената сделка, да се търсят алтернативи за заетост и създаване на индустриални зони“, възмутен е кметът на Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top