Кметът: Стара Загора ще има обновен център в края на 2025 г.

"Работи се по широка програма на Община Стара Загора и в края на следващата година вече ще имаме наистина добре изградена централна градска част“, съобщи пред медиите вчера градоначалникът Живко Тодоров.

Той изброи съществените моменти в програмата: предстои ремонт на парк „Пети октомври“ - обществената поръчка е пусната преди 2 дни, парк „Алана“ също ще бъде ремонтиран, а конкурсът за пространството зад Универсалния магазин ще бъде обявен през юни. „Класирането се очаква наесен, тоест следващата година трябва да стартираме практически - там няма да има сгради и ще остане свободно обществено пространство“, даде подробности кметът Живко Тодоров.

Общината има проект за ремонт и на малкия парк под Държавна опера - Стара Загора, където ще се сложат ново осветление и пейки. „Като се оправят пространствата около Операта и зад Универсалния магазин, а също Градската градина и „Алана“, в края на следващата година центърът ще изглежда по съвсем различен начин“, обобщи кметът.

По негова преценка до края на 2024 г. трябва да е приключил мащабният ремонт на сградата на ДТ „Гео Милев“, предвидена е и сцена пред театъра. Има планове и за неугледното пространство между Художествената галерия и театъра, което практически не се използва към момента. „Там ще направим една арка, на която да пише „Парк „Пети октомври“, а пешеходна пътека ще свързва двата парка под Операта и „Пети октомври“. Улицата над Стария театър трябва да бъде леко разширена с 1 метър, защото там се създава проблем, когато се прави завой от театъра надясно, ще се постави и тротоар“, разкри още Живко Тодоров.

„Искаме да направим свързаност между всички тези пространства, които да бъдат организирани по доста по-различен начин, а това е задачата на зам.-кмета арх. Мартин Паскалев“, обобщи Живко Тодоров.

Има нагласа да се обяви проектиране на нова ритуална зала на Стара Загора, ситуирана в южната част на парк „Артилерийски“. „По този начин ще разтоварим малко центъра от още хора, предизвикващи допълнителен трафик. Така че в южната част, по-голата част, както й казват, защото в горната част ще има църква и игрища, ще проектираме и изградим ритуална зала. Там хората ще могат спокойно да си паркират, когато отидат като гости на сватба, особено сега като ремонтираме кв. „Казански“ ще има много площи, които ще бъдат оправени“, изтъкна още градоначалникът.

За атрактивни снимки на младоженците има достатъчно места в парк „Артилерийски“. До края на 2024 г. ще има готов проект на ритуалната зала.

Ще направим истински, хубав проект и за коледна украса на града ни, както е в другите европейски градове, увери още Живко Тодоров.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top