Днес “Трубадур“ на сцената на старозагорската опера

Държавна опера-Стара Загора представя на 23 май от 19.00 часа спектакъла на операта „Трубадур” от Джузепе Верди.

Една завладяваща история, забулена в тайнственост и драматични обрати с чудесните изпълнители на главните роли Александър Крунев /Граф ди Луна/, Владислава Гарвалова /Леонора/, Петя Цонева /Азучена/, Борис Тасков /Манрико/, Емилия Джурова /Инес/, Александър Марулев /Ферандо/, Ивайло Йовчев /Руиц/, Стоян Буюклиев /Вестител/, Христо Иванов /Циганин/, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур. Режисьор Огнян Драганов, Диригентите са от майсторски клас по оперно дирижиране, който започва днес, 20 май 2024 г. в Старозагорска опера. Сценографията и костюмите са на Денис Иванов, Хормайстор Младен Станев, Kонцертмайстор Паулина Захариева.

„Трубадур” е сред най-обичаните и очаквани винаги с интерес оперни заглавия. Показателно е, че това е второто оперно заглавие, което е поставено на сцената на Старозагорската опера, след нейното създаване през 1925 година.
Спектакълът е решен с ефектна сценична визия и залага на силен солистичен състав.

Режисьорският прочит провокира мащабни сцени, каскади, органично вплетени в сценичното действие. Главният герой, Граф ди Луна е представен като Граф Дракула“, като „страшната приказка на ужасите“. Леонора е единственото човешко същество в спектакъла, а всички останали са обладани от демони и бесове. Костюмите са в актуалният за произведението стил на късната готика и конкретно Бургундската мода.
Повече за Петя Цонева и Владислава Гарвалова – солисти на Държавна опера-Русе

Владислава Гарвалова е родена в Русе. Завършва оперно пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при доц. Ирена Бръмбарова. Участвала е в майсторските класове на проф. Мария Слатинару - Нистор и Гена Димитрова. През 2005 печели стипендия за специализация в Академията за изкуство и култура в Рим, създадена от българския бас Борис Христов. Там усъвършенства вокалното си майсторство при Мирела Паруто, която я кани за още един тримесечен курс в Рим през 2008.

Владислава Гарвалова е лауреат на Международния конкурс „Франц Шуберт“ – носител на втора награда и на Националния конкурс „Светослав Обретенов“.

Талантливото сопрано дебютира на българската сцена в Русе, в операта „Дон Жуан" на Моцарт с ролята на Дона Елвира, след което постъпва в солистичния състав на Русенската опера.  Гастролирала е в Италия и Япония.
Петя Цонева е родена в Русе. Завършила е НУИ„Проф.Веселин Стоянов“ в родния си град в класа по класическо пеене на известния вокален педагог Георги Делиганев. През 1997 се дипломира в НМА „Проф.Панчо Владигеров“ в класа на българската певица и педагожка проф.Благовеста Карнобатлова.

През 2002 година Петя Цонева дебютира в ролята на Амнерис в оперния театър във Велс, Австрия с трупата на „Верди Опера“. В следващите няколко творчески сезона певицата усилено обогатява своя репертоар като включва централните мецосопранови роли на Азучена, Прицеса Еболи, Сантуца, Кармен и Адалжиза, които с успех представя в Австрия, Германия, Испания, Португалия и в САЩ.

След 2003 година Петя Цонева интерпретационно и вокално-технически подготвя всички свои роли под артистичното ръководство на педагожката Майя Попова – дъщеря, ученик и следовник на школата на именития български оперен певец проф.Михаил Попов. От 2006 година Петя Цонева е в солистичния състав на Държавна опера-Русе и активно участва във всички големи продукции. Гостувала е във всички български оперни театри, гастролирала е в почти всички европейски държави и в 45 от Американските щати.

Снимките на Георги Петков са от „Трубадур” на Стадион „Берое” през 2019 г.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top