Зам.-кметът Милена Желева: Откриваме първия Античен фестивал, който ще стане традиция за Стара Загора

Фестивалът „От Августа Траяна до Боруй“  потопя гостите в магията на отминалите времена

“Това е първият подобен фестивал, който ще стане традиция за Стара Загора. Днес и утре ще бъдем свидетели на това как в древността хората са живели, хранили са се, какво са обличали . Убедена съм, че на старозагорците и гостите на града това ще им бъде изключително любопитно”, каза по време на откриването на фестивала заместник-кметът с ресор “Култура и туризъм” Милена Желева. Тя припомни, че той е част от редицата събития, организирани по повод Европейската нощ на музеите, която започва тази вечер с богата програма.

Директорът на Регионалния исторически музей под липите Петър Калчев изказа радостта си да види Античната улица толкова жива. “Това е търговската улица на древната “Августа Траяна”. Градът ни е наследник на една богата култура и се надявам, че всички гости ще се докоснат до бита, традициите, изкуството и това какъв е бил животът по нашите земи”, допълни Петър Калчев.

Началото на фестивала бе дадено с атрактивно дефиле на участниците, преминаващо през главната улица на Стара Загора. Редица дейности са предвидени за най-малките, които ще могат да майсторят в работилници за керамика, обработка на кожа, ковачница, антични настолни игри, изобретения и др.

Войни от Античността, както и от ранното и късното Средновековие посрещат най-любопитните да се докоснат до тях, а сутрешната програма показа на гостите как е изглеждала модата от миналото, чрез атрактивно дефиле.

Съботната програма завършва с концерт на групите „Ксана“ и „Летящи номади“ от 17.00 часа. Всичко за бита и традициите в миналото ще покажат и в неделния ден от 10.00 до 13.00 часа.

Организатори на фестивала са Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора. Входът е свободен.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top