В Деня на Българската конституция зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева показва част от личната си книжна колекция

По случай Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България – 16 април, както и отбелязването на 70 години от създаването на  Регионална библиотека „Захарий Княжески“, зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева показва част от личната си книжна колекция в библиотеката. Тя включва Българските конституции и техните изменения през годините – от първото печатно издание на Търновската конституция, до сега действащата.

Показани са оригиналните текстове на четирите конституции на Третата българска държава – Търновската от 1879 г., измененията й от 1893 г. и 1911 г., основните закони, приети през 1947 и 1971 година, както и съвременната ни конституция - от 1991 г.

„Най-трудно бе откриването на Търновската – за нея пътувах до град Карлово, за да я взема“, спомня си Павлина Делчева. Тя събира колекцията в продължение на години, като всички конституции са закупени от антиквариати. „Една от тях беше на стойност 2лв., други са доста по-големи суми, но това е интересното, когато събираш нещо поредно – освен, че историята те завладява и се запознаваш с нови автори, събития, спомени, но и не знаеш къде и за каква стойност ще откриеш произведението“, разказва Делчева.

Колекцията не е изцяло запълнена, има липсващи издания, които са в процес на откриване.  Изложбата може да бъде разгледана от днес до 22 април /включително/.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top