Балетът „Спящата красавица” тази вечер на сцената на Държавна опера-Стара Загора

„Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Наред с балетните шедьоври на великия композитор „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, „Спящата красавица” присъства задължително в репертоара на всеки авторитетен световен театър. Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Мариинския театър-Санкт Петербург, до днес това заглавие е сред най-любимите на малки и големи балети. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, виртуозност на танца, както и с многообразието от приказни персонажи, което освен танцовото предизвикателство предлага и ярки актьорски изяви. Балетът „Спящата красавица” на Старозагорската опера е поставен в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който дойде в Стара Загора по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера. Декорите на „Спящата красавица“ са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е втората постановка на „Спящата красавица“ /през 2004 година е автор на костюмите за постановката на Националния балет-София/.

В спектакъла на балета „Спящата красавица“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България и Европа.

На 10 април 2024 година в ролите на Аврора и принц Дезире ще танцуват Акари Мориматцу и Томоки Ишиго, Юкари Мизу ще бъде Фея Люляк,  Ромина Славова ще се превъплъти в ролята на злата фея Карабос, Синя птица и Флорина ще изпълнят  Хорхе Барани и Тсао-Ю Чен.

Действието пренася зрителя през 17 век, във времето на Людовик XIV – един от основоположниците на балетното изкуство. Това е време, белязано с фееричен блясък, изпълнено с изкуства, музика, литература, танц, мода и свободно време за удоволствия. В постановката, по време на придворните бални сцени, се появяват и герои от приказки на Шарл Перо – Синя птица, Котаракът в чизми, Червената шапчица. Действието се пренася в замъка Юсе, долината на Лоара и Спящата гора с Принцеса Аврора (Зора) и Принц Дезире (Желание). Зрителят се среща с противоречивите стихии в света – носителите на доброто – Фея Люляк (виолетовият пламък ) и феята на злото (Фея Карабос).

„Спящата красавица“ е четвъртото голямо класическо балетно заглавие, което през 2021 г. влезе в репертоара на талантливата балетна трупа на Старозагорската опера.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top