Окръжният съд в Стара Загора определи мярка за неотклонение „домашен арест“ по отношение на мъжа, превозвал марихуана с товарен автомобил

Окръжен съд – Стара Загора взе втората по тежест мярка за неотклонение „домашен арест“ чрез електронно наблюдение, по отношение на 52-годишния В. И. поради влошеното му здравословно състояние.

Спрямо мъжа е повдигнато обвинение за това, че на 19.03.2024г. на автомагистрала „Тракия“, км 210, в землището на община Стара Загора, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, e държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - коноп /марихуана, канабис/ с общо нето тегло 66 610 грама.

Окръжен съд – Стара Загора прие, че от събраните до момента доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че В. И. е автор на деянието, за което му е повдигнато обвинение. Съдът намери, че в случая действително се касае за деяние с висока степен на обществена опасност, предвид количеството и стойността на държаните от обвиняемия наркотични вещества, но при определяне на най-адекватната мярка отчете и здравословното състояние на мъжа.

По делото е назначена съдебно-медицинска експертиза, след като на два пъти, поради прилошаване в съдебна зала, се наложи посещение на екипи от ЦСМП, които констатираха влошаване на здравословното състояние на В. И.

В заключението си вещото лице (кардиолог) сочи, че здравословното му състояние е сериозно влошено и изисква специална медикаментозна терапия, лабораторни изследвания и клинично проследяване от лекарски екип с различни специалисти, което в съвкупност прави несъвместим престоя му в местата за лишаване от свобода, в частност Следствения арест.

Според съдебния състав, вероятност от укриване, с оглед на тежкото здравословно състояние на обвиняемия, не може да се приеме, че реално съществува.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top