Съдът в Стара Загора осъди непълнолетно момче и негов помагач, извършили измама чрез използване на профил в социалните мрежи

Районен съд – Стара Загора одобри споразумение за прекратяване на наказателно производство спрямо 15-годишния Н. А. и 46-годишния В. Н., и двамата от гр.Ветово, област Русе. Споразумението е постигнато между обвиняемите, защитниците им и Районна прокуратура – Стара Загора, след което внесено в съда.

Непълнолетният Н. А., неосъждан, ще търпи наказание  „пробация“ с първите две пробационни мерки, а именно „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от една година и шест месеца с периодичност два пъти седмично, както и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от една година и шест.

Наказание от осем месеца „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален „общ“ режим, получи В. Н., криминално проявен. От наказанието му следва да се приспадне времето, през което е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Пред съда двамата обвиняеми признаха вината си за това, че на 03.03. 2023 г. в гр. Стара Загора, като извършител – непълнолетният Н.А. и помагач – В.Н., с  цел да набавят за себе си имотна облага е възбудено и поддържано заблуждение у пострадалото лице относно обстоятелство, че ще му продадат каравана и с това му е причинена имотна вреда.

Н.А. използвал профил в социалните мрежи, в който се представял за жена и предлагал за продажба различни стоки, включително и каравана с продажна цена от 2500 лв. В обявата имало и посочен телефон.  Пострадалият мъж се свързал с Н.А. по телефона и му било обяснено, че трябва да преведе капаро в размер на 700 лв. Той превел сумата, която била изтеглена от В.Н.
Двамата обвиняеми са установени като съпричасни към извършени поредица от измами по същата схема в цялата страна.

Одобреното от Районен съд – Стара Загора споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top