Полицията в Стара Загора със специална организация за обезпечаване сигурността на децата и пътната им безопасност през новата учебна година

Предварителни дейности са изпълнени от служителите на ОДМВР-Стара Загора преди началото на учебната 2023/2024 година за гарантиране сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и училищата. Част от изпълнените задачи включват оглед, в районите на детските градини и училищата, на прилежащите им пътна и улична мрежа по отношение на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни ограждения /парапети/, както и обезопасеност на входовете на сградите.

Проведени са работни срещи с кметовете на общини, представители на РУО и ръководствата на учебните заведения и охраняващите ги фирми, на които са обсъдени възможностите за повишаване на физическата защита, организирането на пропускателния режим и недопускането на престъпни посегателства. Съгласувани са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните полицейски управления. През цялата година са планирани системни проверки в питейни и увеселителни заведения за недопускане на малолетни и непълнолетни посетители и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Предвиден е и контрол в районите на учебните заведения за пресичане на евентуални престъпления, свързани с разпространението и употребата на наркотични и упойващи вещества. При получаване на информация, свързана с този вид престъпна дейност, призоваваме гражданите, незабавно да се уведомяват компетентните служби на МВР.

По график е организирано изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители в учебните заведения.

Призоваваме гражданите, ако забележите водачи, които извършват нарушения на ЗДвП, незабавно да сигнализирате органите на реда.

С началото на новата учебна година традиционно се провежда акцията на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Тя обхваща периода от септември – октомври 2023г. и е насочена към предотвратяването на пътни произшествия с участие на деца и младежи. От 16 до 22 септември се провежда седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата“.

Ще има полицейски патрули в районите на детските градини и училищата преди началото и след края на учебните занятия.

Статистиката на сектор“Пътна полиция“ – Стара Загора отчита, че в периода 01 юни 2023 г. – 31 август 2023 г. са възникнали 18 ПТП с участие на деца до 17 години, при които са ранени 21 деца. В сравнение със същия период на 2022 г. произшествията с деца са с 2 повече, а ранените са с 15 по-малко.

Най-голям е броят на ранените деца при участието им в движението по пътищата като пътници - 18 . Едно дете е пострадало като водач на велосипед, а децата – пешеходци са две. В населено място е настъпило 1 ПТП с 1 ранено дете – пешеходец, а всички останали ПТП са извън населените места.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top