148 години от Старозагорското въстание отбелязват с поднасяне на венци и цветя на 16 септември

На 16 септември 2023 г. /събота/, от 11.00 часа, Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 148 години от Старозагорското въстание. Едновременно ще бъдат поднесени венци на Паметник на Кольо Ганчев, Паметник на Старозагорското въстание и Паметник на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. Кратка беседа пред паметника на Старозагорското въстание ще представи г-жа Райна Антонова – Главен уредник отдел „Нова история“ на Регионален исторически музей Стара Загора.

На 12 август 1875 г., БРЦК взема решение за подготовка на всенародно въстание. Определени са 5 въстанически окръга: Русенско-Шуменски, Търновски, Старозагорски, Сливенски и Ловешко-Троянски. За център на въстанието се избира Стара Загора с ръководител Стефан Стамболов. Въстанието е масово в селата около града. Над 800 души участват в образуваните 6 големи чети. Някои от тях пристигат в околностите на Стара Загора в очакване да се присъединят към въстаниците от града. В края на септември и началото на октомври в Стара Загора са арестувани над 600 души. Османският апелативен съд налага смъртно наказание чрез обесване на Димчо Стаев, Стефан Чифудов, Руси Аргов, Колю Райнов и на Кольо Ганчев - сподвижник на Левски и първи деятел на революционния комитет, Господин Михайловски и Сава Силов – погубени в родната им Стара Загора. Въпреки мъките, спасение намират Стефан Стамболов, Георги Икономов, Захарий Стоянов и други, за да тръгнат след по-малко от година, запалвайки бунта на Априлското въстание.

Коментирай!

#1
Димитър Иванов - 2023-09-14 16:06:37

Зная, че журналистическата професия е трудно занимание. ... въстава се За нещо и Против нещо?! Иначе казано - всуе са добре подредените 100-тина думи от неизвестний съчинител!

Още новини

Scroll To Top