Петима кино авторитети влизат в международното жури на „Златната липа“ 2023

Десетото издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ по традиция ще определи носителите на наградите за най-добра мъжка роля, най-добра женска роля, най-добър режисьор и най-добър филм. Кои ще бъдат отличените филми ще реши международното петчленно жури, председателствано тази година от кинорежисьора Адела Пеева. Тази година то ще трябва да оцени 9 филма от различни европейски страни, които влизат в конкурсната програма на фестивала.

За Адела Пеева може да се каже много, но ще споменем, че тя е един от най-влиятелните автори на документално кино в България. Тя е продуцент, сценарист и режисьор на много от най-успешните образци на съвременното българско кино.

Адела Пеева е родена в Разград. Завършила е висше образование в Академията за филм, радио и телевизия в гр. Белград, Сърбия, а преди това Английската гимназия в София.

До 1990 Адела Пеева работи като режисьор за телевизионни канали в бивша Югославия и като режисьор в Студия за документални филми „Време”, където реализира над 50 документални филма, а в Студио „Бояна” – игралния филм „Съседката“. Някои от нейните филми от този период са забранени за показване от властите: „Майки“ – награда „Сребърен ритон“ и „В името на спорта“ – Награда на критиката на Националния филмов фестивал „Златен Ритон”.

След 1999 учредява собствена продуцентска къща „Адела Медия“. Създава над 30 документални филма в сътрудничество с партньори от Германия, Холандия, Швейцария, Финландия, Дания, Белгия и Турция и ТВ канали ZDF/ARTE, RBB/ARTE, RTBF, WDR, Periskope Productions N.V.,

Филмите й са прожектирани на най-престижните международни фестивали и са носители на най-високи национални и международни отличия. Тя е единствения български режисьор получавал два пъти Номинация за наградата на Европейската филмова академия за филмите: „Чия е тази песен?“ и „Развод по албански“.
Филмите на Адела Пеева засягат остри, общочовешки и актуални проблеми, и освен зрителския интерес, предизвикват и широк обществен дебат.

Член на журито тази година ще бъде Алберто Диас Лопез, който идва от слънчева Испания и е един от ярките представители на голямата киношкола в родината си. Той е режисьор и продуцент, роден през 1984 година в Боведа. Завършва аудиовизуална комуникация в университета Rey Juan Carlos и притежава европейска магистърска степен по кинознание. По време на студентските си години заснема и първият си филм, късометражният „Stringless“.

В момента Алберто Лопез работи върху сценария и разработването на игралния филм: Mirlo Blanco. Продуцент на пет игрални филма Dos Amigos, Invierno en Europa, The Book, A diente de perro (направили своите премиери на фестивала в Севиля) и Welcome to ma Maison (направил своята премиера и получил награда на фестивала в Хихон).

Алберто Диас Лопез е запален по теорията на кинематографията и поетичния дискурс. Неговата продуцентска компания Mordisco Films работи активно в режисирането и постпродуцирането на различни аудиовизуални произведения. Основател е на продуцентска компания за късометражни филми Yaq distribution, занимаваща се е с над 400 аудиовизуални проекта до момента, участвайки в над 70 издания на фестивали като Cortópolis, Cortopatía и Cortoodeon.

Вторият член на журито е много популярен актьор, известен с ролята си на доктор Корнелиус във фентъзи епоса „Хрониките на Нарния: Принц Каспиан“ (2008). Той се казва Винсент Грас и е роден е през 1949 г. в Брюксел. Aктьорската му кариера започва в театъра и в последствие продължава в телевизионни сериали и кино продукции и се развива много успешно както в европейски, така и в американски продукции.

Участва в над 100 различни филмови проекта като най-забележителните сред тях, освен „Хрониките на Нарния“, е и белгийската криминална драма “The Break” (2016-2018) където играе Лусиен Рабе (Lucien Rabet).

Третият член на журито идва от съседна Гърция. Това е известният гръцки филмов режисьор и сценарист Мария Дуза, родена през 1961 г. в Атина. Изучава Византийска история и Средновековна Гръцка литература преди да започне обучението си по филмова режисура в NFTS, Англия. След завършването му се завръща в Гърция и работи върху създаването на късометражни филми, както и режисирането на стотици реклами.

През последните десет години тя се фокусира главно върху създаването на игрални и документални филми. Първият ù игрален филм “Дървото и люлката“ (2013), който е гръцко-сръбска копродукция, представя Гърция на много филмови фестивали по целият свят. Впоследствие тя работи по няколко документални филм, като някои от тях са “Thission Cinema of Athens”(2017), който е създаден специално за френската телевизия Cine+ и „Pantelis Kaliotsos – In the Writer’s Workshop“ (2018). През 2020 създава документалният филм „Liberation” за организацията за закрила на правата на животните ANIMA.

От 2008 до 2010 Мария Дуза работи по проекта ANSWER към Европейският изследователски център. През 2010 г. тя основава www.europeanscripts.net, интернет платформа за представяне и популяризиране на сценарии в Европа.

Последният член на журито на „Златната липа“ 2023 е българският сценарист, режисьор и продуцент Станислав Дончев. Той е роден през 1978 година, като само на 12 години прави първия си късометражен филм, заснет с VHS камера.

През студентските си години е сценарист, режисьор и продуцент на два пълнометражни, игрални филма: „Търси се” (2000), който получава наградата за най-добър студентски филм на фестивала за българско кино „Златна роза” 2000 г., награда на факултета по журналистика към Софийския Университет „Св. Климент Охридски” – „Горчива чаша” и „Експерти” (2001), който печели първо място на юбилейния фестивал на кино департамента на НБУ през 2001.

Завършва магистратура по Кино и телевизионна режисура в Нов български университет, където след това в периода 2003-2014 година е преподавател. Режисьор е на филмите „Писма от Антарктида“ (2019), „Корпус за бързо реагиране“(2012, 2014), „Блян за щастие“ (2016). Продуцент е на филма „Дъвка за балончета“ (2017). Филмът му „Малката маркиза” получава наградата на историческата гилдия на фестивала „DOCK” в Бургас.

Киномаратонът на „Златната липа“ 2023 ще започне още предиобед на 27 май в залите на Държавна опера Стара Загора, РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“. Още много подробности, информация и трейлъри за всеки филм, както и пълната програма по дни, часове и място на прожектиране, може да научите от сайта на фестивала www.thegoldenlinden.com .

Всички прожекции през петте фестивални дни от 27 до 31 май ще бъдат напълно безплатни, при вход свободен за жителите и гостите на града, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top