ППМГ “Гео Милев“ са победителите в тазгодишната викторина “1000 причини да се гордеем, че сме българи“

В навечерието на Националния празник на България 3-и март, за трети пореден път, бе проведена меджуучилищната викторина. Мотото"1000 причини да се гордеем, че сме българи" отново показа любознателността и обичта към българското. Първо място завоюваха възпитаниците на Профилирана природо-математическа гимназия "Гео Милев". Те се състезаваха срещу представители на още дванадесет училища - Гимназия с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан", Средно училище "Максим Горки", Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Лубор Байер", Средно училище "Васил Левски", Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански", Спортно училище "Тодор Каблешков", Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“, Професионална гимназия по строителство и дървообработване "Инж. Недьо Ранчев", Национално училище по музикални и сценични изкуства "Христина Морфова", Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски", Професионална гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня" и Средно училище "Иван Вазов".

Официално отриване на надпреварата даде ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова. „Уважаеми гости, скъпи участници, за мен е чест да бъда тук сред вас. Смятам, че една от основните цели на тази викторина е да повиши самочувствието ни, защото да си българин е гордост. В навечерието на Националния празник, искам да пожелая на всички не 1000, а поне 5000 причини да се гордеем с историята си. Пожелавам успех!“, приветства Чакърова. Тя връчи наградата на първенците, като им пожела винаги да се стремят към максимума и да пазят България в сърцето си.

Второ място от надпреварата бе отредено за отбора на ПГСАГ „Лубор Байер“. Тяхното отличие бе връчено от зам.-кмета Милена Желева. „Искам да се обърна към всички присъстващи с призива да намерят своите минимум 1000 причини да градят настоящето и бъдещето в нашата родина, и разбира се - в нашия град Стара Загора“. Трето място получиха възпитаниците на ПГКНМА „проф. Минко Балкански“ от Петър Калчев, който им пожела да надграждат и след време да бъдат участници в изданията на алманаха "1000 причини да се гордеем, че сме българи".

Състезателите от 8. до 12. клас, мериха знания в пет кръга, които обхващат пет теми – "Бележити старозагорци", "Изкуство и култура", "Забележителности", "Открития" и "Исторически събития". Жури, в състав Надежда Чакърова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей, Петър Желязков, общински съветник и един от издателите на алманаха "1000 причини да се гордеем, че сме българи", Георги Туртуриков, омбудсман на Стара Загора, и Мария Цоловска, старши експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието оценява възпитаниците в надпреварата. Специални гости и оценяващи на тазгодишното издание на викторината, даващи награди за оригиналност, бяха прабългарска школа за оцеляване „Бага Тур“, които избраха да наградят НУМСИ „Христина Морфова“, СУ „Максим Горки“, както и Спортно Училище „Тодор Каблешков и сдружение „Брат за Брата“, които пък отличиха участниците от ПГКНМА „проф. Минко Балкански“.

Всички участници в междуучилищната надпревара получиха грамоти, както и книги за училищните библиотеки от Община Стара Загора. Председателят на ПК по образование, наука и защита на правата на децата в ОбС Валентина Бонева, в знак на подкрепа, подари на участниците алманахът „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ с послание да работят, творят и живеят така, че да оставят следа в историята на Стара Загора.

Официални гости на събитието бяха още Милена Йолдова, началник на РУО Стара Загора, Иванка Сотирова, специален гост, Николай Диков, бивш общински съветник и приятел на младите, директори на училища, представители на институции.

Специален подарък, икебана с цветовете на българското знаме – бяло, зелено, червено, бе връчен на Иванка Сотирова за дългогодишната подкрепа към младите и тяхното развитие. „Поздравявам всички участници, вие сте победители, защото имате куража и знанията да участвате в това състезание. Нека в следващото издание да видим представители на всяко едно старозагорско училище. Искам да ви призова да вземете участие и в утрешното шествие по повод 3-и март“, каза Иванка Сотирова.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, в партньорство с училищни психолози и педагогически съветници, съвместно с обществения посредник и Младите омбудсмани, Кметът на Млада Загора и Младежкия общински съвет.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top