В Стара Загора отбелязват “Деня на розовата фланелка“

Всяка година, последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Позната е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден, участниците в организираните в тази връзка инициативи, носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза в училище.

Утре, 22 февруари, Сдружение “Самаряни”, за осма поредна година, ще отбележи “Деня на розовата фланелка” под мотото “Think Pink - сМИСЪЛ за розово бъдеще”.  Множество инициативи в няколко училища от Област Стара Загора и едно “розово” предизивикателство в дигитална среда, ще предоставят платформа на младите хора, за да станат, сред своите връстници, “глас”, който може да бъде чут, разбран и последван. Кампанията се осъществява съвместно с Интеракт Клуб Стара Загора - младежката програма на Ротари Клуб Стара Загора, ІІ ОУ "Свети Паисий Хилендарски”, гр.  Раднево, и ОУ “Кирил и Методий", с. Свобода, като част от дейностите на Консултативно-информационния център за справяне с насилие и агресия (КИЦ) на Сдружение “Самаряни”, в рамките на “Терапевтичната програма за деца за справяне с насилие”, в направлението й “НЕнасилие в моето училище!”.

Инициативите ще стартират  в ОУ “Св. СВ. Кирил и Методий”, с. Свобода, с флашмоб, който ще обедини ученици, учители, родители, помощен персонал и специалисти в “розово” сърце - символ на избора на всеки от участниците и “сМисъл за розово бъдеще”.

Младите хора от Интеракт клуб Стара Загора, ще пуснат своето “розово” предизвикателство в социалната мрежа Tik Tok - www.tiktok.com/@interactclubstarazagora, което до 03.03., ще очаква отговор под формата на клип или снимки от всеки млад човек, група или клас, отразяващи действие в “розово” и #ThinkPink - #смисъл за #розово #бъдеще. Специални скреч карти или онлайн колело ще отправят предизивикателства в “розово”, като “Играй в розово!”, “Яж в розово!”, Танцувай в розово!”, “Боядисай в розово!”, “Свири в розово!” и др., към всеки желаещ да направи свой клип или снимки. Един от всички Tik Tok-ъри, на случаен принцип ще получи нещо символични и специално за спомен от своето участие.

Утре, екипът на Сдружение “Самаряни” и над 120 деца и млади хора от ІІ ОУ "Свети Паисий Хилендарски”, гр. Раднево, ще се впуснат в интерактивности, с които ще се опитат с думи и без думи, да потърсят и намерят възможните варианти за действие и бездействие, на различните “роли”, участващи в ситуации на тормоз в училище.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top