Жилищата в Стара Загора надминаха 1000 евро за кв. метър

Стара Загора е шестият по големина град в България, където демографската статистика не е от най-позитивните. Въпреки това Стара Загора е една от малкото области, които и през 2021 г. успяват да привличат население и коефициентът на механичен прираст е положителен (0,3%), a това води след себе си покупко-продажби, които през четвъртото тримесечие на 2022 година достигат брой от 1173.

Според сайта за обяви за недвижими имоти Реалистимо, най-често купувачите на имоти в Стара Загора са хора на възраст между 30 и 40 години, с добро образование.

Имотите в някои квартали на Стара Загора са поскъпнали с до 30% през 2022 г., показва статистиката, благодарение на високата инфлация и желанието на хората да инвестират парите си в жилище – тенденция, валидна за цяла България. Градът и региона си остава икономически активен център и това спомага за силния имотен пазар.

Заради подобрената инфраструктура в града, цените на апартаментите  в центъра са се изравнили с тези в останалите квартали, с изключение на кварталите “Зора” и “Кольо Ганчев, и достигат 1000 евро за квадратен метър.
Има и единични сделки за 1200 евро за кв. метър за необзаведен апартамент, но на топ локация в града. За сравнение цените в Стара Загора през 2021 г. бяха на нивата от 700 - 900 евро за кв. метър.

От сайта за имоти Реалистимо отчитат активност от страна на частните лица и публикуването на обяви за апартаменти и къщи. Това се отчита с факта, че много хора искат да изтискат максимума от стойността на имота си и да се възползват от цените, и точно сега се активизират да публикуват обява за продажба или наем.

Най-предпочитани от клиентите са двустайни апартаменти, но с по-малка квадратура от около 50-60 квадратни метра.

За поскъпване на селските имоти в близките около Стара Загора села, споделят брокери. Има засилено търсене в Борилово, Казанка, Сулица и Пъстрово, но и в Могила, Калояновец и Християново.

В търсачката на Реалистимо са публикувани както обяви от частни лица и от професионални брокери, така и имоти на търг в област Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top