Оставиха в ареста двамата турски граждани, превозвали 90 мигранти в товарен автомобил

Въззивен състав на Окръжен съд – Стара Загора потвърди определението на Районен съд – Чирпан, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо турските граждани К. К. на 53 години и Б. Т. на 41 години.

Срещу двамата мъже се води разследване и са привлечени като обвиняеми за това, че на 25.12.2022 г. на АМ „Тракия“, км. 168+700 в землището на с.Плодовитово, област Стара Загора, в съучастие помежду си като съизвършители, с цел да набавят за себе си имотна облага - пари, чрез използване на товарен автомобил с прикачено полуремарке, противозаконно подпомагали 90 афганистански граждани да преминават в страната ни в нарушение на закона.

Според окръжните съдии, изводът на първоинстанционния съд, че събраните на този етап от производството доказателства позволяват направата на обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, за което всеки от тях е привлечен към наказателна отговорност, е правилен и обоснован. Въззивният състав прие, че е правилен и изводът за съществуващата реална опасност К. К. и Б. Т., въпреки че не са осъждани, да се укрият, тъй като и двамата изпълняват професия на международен шофьор и често пътуват в различни държави, поради което и не пребивават постоянно на адресите си по местоживеене в Република Турция. Конкретното престъпление предпоставя висока степен на организираност и координираност в действията на лицата, съпричастни към извършването му, което обуславя и високата степен на обществена опасност на извършителите. Окръжните магистрати отчетоха, че е налице и висока степен на обществена опасност на деянието, с оглед на обстоятелството, че с начина, по който са превозвани нелегално пребиваващите в страната чужденци, е застрашено здравето им.

Определението на Окръжен съд – Стара Загора е окончателно.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top