Петима от поетите на конкурса „Веселин Ханчев” номинирани за „Перото”

Стихосбирката „Постоянна експозиция” (Жанет 45) на носителката на Златното яйце от 37-ия Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, Преслава Виденова е в дългия списък с номинации за

Литературните награди „Перото” в категория „Поезия”. В листата са още две стихосбирки на участници в конкурса - „Не са чудовища” (ДА) на Никола Петров, лауреат на конкурса през 2011 г. и „Преводачът на света” (Жанет 45) на Теа Монева - поощрения през 2016, 2017 и 2018 г.

 В категория „Проза” се състезава сборникът с разкази „Таралежите излизат през нощта” (Жанет 45) на Йорданка Белева, лауреат на конкурса от 2001 г. , а в категория „Детска литература” - „Азбука с животни професионалисти” (Жанет 45) на Мария Донева, носител на наградата за 1994 г.

 Други двама старозагорски автори са излъчени от журито тази година, заради приноса си към категория „Детска литература” – Мая Дългъчева с „Какво е да си майка” (Жанет 45) и Никола Райков с „Дугулите и вълшебното листо”.

За осма поредна година Литературен клуб „Перото“ и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди на писатели, поети и преводачи у нас. Церемонията по връчване на отличията ще се състои на 2 ноември.

На 28 октомври пък ще стане ясно кой е най-талантливият участник в Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. Емблемата на Есенните литературни дни в Стара Загора тази година отбелязва 39-ото си поредно издание.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top