Община Стара Загора ще се противопостави на Териториалния план за справедлив преход

Община Стара Загора ще се противопостави на Териториалния план за справедлив преход, който считаме, че трябва да бъде изцяло преработен. Това каза на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора кметът Живко Тодоров.

"Сегашният план ще обезлюди и заличи нашия регион. Трябва да имаме плавен и справедлив преход", допълни още той. И посочи, че в документа, в частта му Реформа 10, е записано, че до 2026 година се планира намаляване на емисиите от въглищните ТЕЦ, а 2038 година е най-късната планирана дата за приключване на поетапното извеждане от експлоатация.

"През първата референтна година най-малко 12 хиляди работни места ще трябва да бъдат прехвърлени към други икономически сектори поради намаляване на търсенето на въглища от ТЕЦ-овете", категоричен е кметът. По думите му датата 2026 година, която е посочена, е нереалистична и трябва да бъде променена. "За следващите две-три години няма как да бъде направена такава мащабна реформа. Трябва да бъдат изградени Индустриална зона "Марица Изток" и Индустриална зона "Летище Стара Загора", допълни още Живко Тодоров.

Според него в Плана липсва конкретика в какво ще се инвестира, върху каква земя, ще има ли солари, батериите къде ще бъдат позиционирани, какво се предлага срещу съкратените работни места и т.н

Кметът заяви, че е изпратена обща декларация от името на кметовете на Стара Загора, Раднево и Гълъбово до вицепремиера Атанас Пеканов и министъра на енергетиката Росен Христов, в която се посочва, че се противопоставят на документа.

"Ако няма чуваемост по становището, което изпратихме, ще организираме подписка, а ако и тя не даде резултат, ще трябва да се мине към гражданско неподчинение“, каза кметът и призова да се разбере кой стои зад изготвянето на документа.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top