Марсело Молина част от балетен спектакъл „Одон” в Стара Загора

Талантливият мексикански танцьор Марсело Молина е на прага на реализацията на своя първи голям балетен спектакъл „Одон”, който ще бъде представен на сцената на Античния форум „Августа Траяна” на 17 август от 21.00 часа. Заедно със своята колежка от Гърция Елени Марку, Марсело Молина поставя хореографията на
двуактния балет по музиката на Марк Джон МакЕнкрое и Марк Джей Салиба с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. Само преди десетина дни талантливият артист и хореограф се завърна от Санкт Петербург, където бе сред четиримата хореографи във второто издание на хореографската сесия, организирана от фондация Innopraktika и Russian Seasons School заедно с Boris Eifman Dance Academy, в която различни артисти от цял свят са избрани да танцуват или да създадат нова хореография за спектакъла Global Values в известния Александрински театър.

Целта и мисията на сесията са културен обмен. 4 чуждестранни хореографи и 11 чуждестранни танцьори идват в Академията, за да практикуват класически и съвременен танц. Освен това в продължение на три седмици танцьори от различни националности работят с руски хореографи, като в същото време чуждестранни хореографи поставят своята хореография със студентите от Академията. Студентите на Академията са танцьори на възраст 16-18 години, професионално обучени в класически и съвременен танц. Тази година участваха 16 студенти от Академията и двама професионални артисти от балетния театър „Борис Ейфман“.

Солистът на Балета на Старозагорската опера Марсело Молина бе сред избраните четирима хореографи тази година и ето какво разказва талантливият танцьор веднага след завръщането си от Русия: „Кандидатствах като хореограф. Условията за кандидатстване включваха изпращане на биография, актуално хореографско портфолио и предложение за произведението, което ще бъде създадено. Имаше само 4 свободни места за хореографи, а са изпратени над 200 кандидатури. Самият Борис Ейфман отговаря за избора на четиримата хореографи и след пет селекционни кръга ми беше предложено място с други трима хореографи от САЩ, Италия и Македония. Бях най- младият избран хореограф от четиримата.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top