24 септември 2023

Стара Загора е домакин на младежка конференция “Климатични промени и околна среда“

От февруари 2020г. Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) е водещ партньор по проект „eUnited: Citizens’ Forums for United Europe“, финансиран по програма Европа за гражданите, в консорциум с организации от Гърция, Германия, Испания, Италия и Полша. На 1 юли 2022г., Стара Загора ще бъде домакин на заключителната конференция по проекта, посветена на темата „Климатични промени и околна среда“.

В събитието ще участват активни млади хора от 6 европейски държави, които ще споделят вижданията си за климатичните промени и произлизащите от тях социални и икономически предизвикателства пред европейските общества. Участниците са основно младежи на възраст 16-29 години: студенти и ученици, както и техни преподаватели/ментори, с които работят. Част от ключовите лектори ще бъдат от Българска академия на науките (проф. Дария Владикова), WWF България, Министерство на околната среда и водите.

Конференцията стартира в 9:30 часа на 1 юли, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора, с работен език английски. Програмата предвижда различни панели – информативни и дискусионни, които да разгледат няколко аспекта на климатичните изменения и ефекта им върху околната среда, както и потенциала за развитие на кръговата и въглеродна икономика, наред с възможностите предоставени от Зелената сделка.

Конференцията е заключително събитие на 6 дискусионни форума, проведени през последната година в 6 европейски града. Темите, които бяха засегнати включват миграция, икономическо развитие, демографски промени, европейски политики, нови технологии и професии на близкото бъдеще.

Обобщените препоръки ще бъдат включени във финален документ с предложения, който ще бъде изпратен до Европейската комисия и европейски депутати.

Всеки, който има отношение към темата може да се включи в рамките на конференцията, този петък, 1 юли от 9:30 до 16:30 в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top