Софийската филхармония и Държавна опера-Стара Загора представят камерния концерт „Копнеж” в зала „България”

На 16 април, събота, от 19:00 часа на сцената на зала „България” ще бъде представен камерния концерт „Копнеж” от цикъла „Музика без граници”, информират от пресцентъра на Старозагорската опера. Сопраното Емилия Иванова, пианистката Мануела Манолова и кларинетистът Фернандо Фернандес от Испания избират заглавието „Копнеж” и се спират на песни и пиеси, които да бъдат тематично обединени от темата за любовта и пролетта. И тримата изпълнители са част от трупата на Държавна опера – Стара Загора.

Сюжетът на концерта ще бъде допълнен със стихове, които ще изпълни актрисата Биляна Райнова. В програмата са включени песенни цикли за глас, кларинет и пиано от Франц Шуберт, Луи Шпор, Ян Каливода. Ще прозвучи Концертната фантазия по мотиви от операта "Риголето" на Джузепе Верди.

Сопраното Емилия Иванова неведнъж е демонстрирала своята изящна интерпретация на творби от различни стилове и епохи. Първата й среща с песенното творчество на немските композитори е провокирана по време на нейната специализация в експерименталната оперна студия в Сполето, Италия, където прави записи с песни от немски автори и предимно на творби от Шуберт с подобна тематика. Тя не крие своите пристрастия към камерната музика.

„Много харесвам камерна музика. Хората не трябва да я подценяват, не е лесна за изпълнение, многобагрена е, много е поетична, пренася те в друго измерение – на това, за което се пее. Наистина много обогатява, защото все пак има доста голяма разлика между оперните и камерните изпълнения, в случая на немска музика. За много неща трябва да се мисли едновременно. Освен това камерната музика е натрупване на опит да можеш да се превъплъщаваш, да попадаш в различен свят. Опитваш в себе си доколко може да се превъплътиш даже в човек, с когото нямаш абсолютно нищо общо, примерно казано. Колкото по-разнообразно е нашето „меню“, толкова по-богат опит имаме като певци, защото ако винаги се представяме с едни и същи роли, няма да има развитие при нас. За да бъдеш верен на стила на камерната творба, която представяш са необходими комплексни качества: опит, със сигурност. Езикът, на който се изпълнява съответната творба трябва да се владее малко или повече. Талант...много неща са. Най-вече доста работа, много пеене, много мисъл…“, споделя Емилия Иванова.

В концерта „Копнеж” участва освен пианото и кларинет. Това, което ще чуят зрителите е нещо по-различно. Не мисля че досега е правено нещо такова. Ще се насладят на една прекрасна пролетна слънчева и радостна музика. Тя ще пренесе зрителя в друг свят, ще му даде глътка въздух, ще му достави удоволствие в тези трудни времена. Всички имаме нужда от това, казват от пресцентъра на Старозагорската опера.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top