Инициативата на Старозагорската опера „Музика без граници“ завладява Камерна зала „България”

Форматът на камерните концерти „Музика без граници“ се превърна в „запазена марка“ на Държавна опера-Стара Загора. През творческия сезон 2020/2021 се роди идеята за създаването на специални мултижанрови камерни концерти, които поднасят на публиката изненадващи приятни срещи с рядко изпълнявани или напълно непознати произведения от световната музикална съкровищница. Премиерите на камерните концерти се състояха през 2021 година на сцената на Старозагорската опера. Всеки един от тези концерти е със своето светло послание и е белязан от авторския почерк и естетика на своите създатели. От 5 февруари до 13 май бутиковата поредица от 7 концерта ще бъде представена в дома на камерната музика - Камерна зала „България”,  съвместно от Софийската филхармония и Държавна опера-Стара Загора.

В този цикъл – като автори и изпълнители, ще се изявят на софийска сцена великолепните солисти на Старозагорската опера – Ивайло Джуров в осмисления и дълго подготвян „Зимен път” на Шуберт на 5 февруари, Ивайло Михайлов в „Песните на Пучини” на 12 март, Русалина Мочукова в концерта с предизвикателното заглавие „Мразя музиката…, но обичам да пея” на 26 март, Яница Нешева и Петя Петрова в „Барокови картини” на 2 април,

Емилия Иванова в „Копнеж” – на 16 април, Даниела Дякова в „Пътищата на любовта” - на 13 май. Световното мецосопрано Мариана Пенчева избра да направи премиерата на своя концерт с искрящото заглавие „Слънце и любов” на старозагорска сцена, а на 3 май ще го представи и пред софийската публика. В изисканите музикално-поетични проекти участват още пианистите Деница Петрова, Василена Атанасова, Мануела Манолова, кларинетистът Фернандо Фернандес, челистката Анна Михайлова, диригентът Виктор Крумов и камерен оркестър, както и актьорите Светла Петрова, Биляна Райнова, Пламен Манасиев, поетът Йордан Пеев, Лили Друмева и др.

Първият концерт от цикъла „Музика без граници” ще се състои на 5 февруари, събота, от 19.00 часа на сцената на Камерна зала „България”. Басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise/Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт.

Сюжетът е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на действителността. „Безразсъден съм в желанието, през пустиня да съм сам…” С тези думи скитникът преплита копнежа в себе си, със стремежа към безусловна свобода. Шуберт и Мюлер, без да се познават в земният си път, ни завещават, опусът на болката, мъката, радостта, любовта и надеждата!

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top