Мартин Камбуров от Берое сред фаворитите за „Футболист на годината“ в България

Нападателят на Берое Мартин Камбуров е един от основните фаворити да бъде избран за „Футболист №1 на България“ за отиващата си 2021 година. Все още не е обявена точна дата и къде ще се проведе церемонията, но със сигурност такава ще има, на която ще бъдат раздадени освен голямата награда и традиционните индивидуални призове. Големият конкурент за първото място поне към този момент според специалистите би трябвало да бъде атакуващият полузащитник на Лудогорец Кирил Десподов. Той вече бе №1 в България през 2018 година, след което в следващите две поредни години (2019, 2020) отличието стана притежания на футболиста на Локомотив Пловдив Димитър Илиев.

Някои от водещите букмейкъри вече обявиха своите фаворити кой ще бъде следващият №1 в дългогодишната класация, като именно Камбуров и Десподов са двамата с най-голям шанс. След това се нареждат с доста по-малки шансове за успех Георги Йомов от ЦСКА, Тодор Неделев от Ботев Пловдив, Георги Минчев, който игра в Черно море, но бе продаден на чешкия гранд Спарта Прага и други. Сред потенциалните кандидати е още Доминик Янков от Лудогорец.

Ако имате регистрация в Winbet, може да се възползвате не само от този шанс, но и да залагате на всички мачове от българското футболно първенство. Компанията дава едни от най-високите коефициенти в сравнение с останалите конкуренти и не случайно потребителите се насочват именно към нея. Освен това имате възможност да прогнозирате и дългосрочни събития, точно както е в случая с „Футболист на годината“. Много често може да се опитате да предвидите кой ще стане шампион в България, както и на част от водещите европейски футболни първенства и турнири.

Ако Камбуров наистина бъде избран за №1, защото победителят се избира от спортните журналисти в България, това ще бъде историческо постижение в няколко аспекта. За първи път футболист на Берое (Стара Загора) ще стане №1 в България. Всъщност, фактът, че до момента нито една от легендите на Берое в историята на родния футбол няма приза „Футболист на годината“, е малко странен. Защото най-малкото две от великите личности в родния футбол – Петър Жеков и Петко Петков (покойник от 2020 година), вероятно са имали шанса да бъдат №1. Но и двамата никога не са избирани за приза, като Жеков не става победител дори когато години наред вкарва стотици голове с екипа на ЦСКА. Любопитното е, че и Петър Жеков, и Петко Петков, докато носят екипа на Берое, стават голмайстори на „А“ група по два пъти. Жеков е №1 при стрелците през 1967 година (21 гола) и 1968 година (31 гола), а Петко Петков е с най-много голове през 1974 година (20 гола) и 1976 година (19 гола). Дори и тези голмайсторски успехи обаче не донасят по онова време най-важното индивидуално отличие в родния футбол.

Само един единствен път представител на старозагорския Берое е в челната тройка на класацията – това е през 2017 година, когато Мартин Камбуров остана на второ място, а за победител бе избран Ивелин Попов. Сега отново Камбуров е спряган за победител. И има защо. През настоящата 2021 година нападателят подобри рекорда именно на Петър Жеков за най-много голове в историята на българския футбол. Жеков имаше на сметката си 253 гола, но на 13 септември Камбуров отбеляза своето попадение №254 при победата на Берое над Царско село. Така роденият на 13 октомври 1980 година нападател вече е недостижим на върха по отбелязани голове в българския футбол.

Има и още нещо любопитно. Ако Мартин Камбуров бъде избран за „Футболист №1 на България“, категорично ще бъде най-възрастният победител в анкетата, тъй като в момента е на 41 години!

Ако обаче се вземат под внимание постиженията през календарната 2021 година, Камбуров единствено подобри „вечния“ рекорд на Жеков. Това никак не е малко, но с Берое футболистът нямаше спечелен трофей или нещо по-значимо. Докато опонентът му Кирил Десподов стана шампион с Лудогорец, спечели и Суперкупата на България. Атакуващият флангови футболист обаче има всичко на всичко 4 гола през пролетта на тази година и 4 попадения през тази есен. Но пък категорично е най-добрият футболист на отбора през цялата година и е с основен принос за постигнатите победи.

Освен приза за „Футболист №1 на България“ за 2021 година, ще бъдат раздадени още награди – за най-добър вратар, защитник, полузащитник, нападател, както за „Най-добър млад футболист“ на България, „Най-красив гол“, награда „Лъвско сърце – Трифон Иванов“, награда за №1 в женския футбол, за най-добър чужденец в българското първенство, както и за „Най-добър треньор“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top