Близо 5 000 старозагорци празнуват днес имен ден

2284 старозагорци носят името Николай, те ще празнуват своя имен ден  на 6 декември. На Никулден за име ще почерпят общо 4975 души в Стара Загора. Съкратеният вариант на едно от най-популярните имена – Кольо, имат 671 души, а Колю и Коля съответно 7 и 3. 628 господа с име Никола, 10 с име Нино и 12 -Нико също ще почерпят днес

Дамите, които ще приемат поздрави по повод имения си ден, с име Николина са 312, а с Николинка – 152. 357 са носителките на все по-популярното име Никол. Сред имениците са и 131 старозагорки с име Николета, 10 с име Ненка 267- Нина и 33-Нелина.

Според народните вярвания Никулден заема важно място в българската традиция и е един от големите православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, считан за покровител на моряците, пътешествениците, банкерите и търговците. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top