Международната трупа на Старозагорската опера сътвори невиждан спектакъл с премиера на “Сънят на Пилат“

Точно 24 минути продължиха ръкоплясканията (заедно с финалната песен и нейния бис), ознаменували световната премиера на балета „Сънят на Пилат“ в Зала 1 на НДК на 16 октомври. Магия, каквато българската сцена не е виждала от десетилетия сътвориха композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера. Зажаднялата публика за истинско и на живо преживяно балетно представление реагира възторжено на всяко от виртуозните изпълнения на балетните артисти от балетната трупа на Старозагорската опера. Настроението ескалираше с всяка следваща картина и се менеше от притихнал възторг към бурни и емоционални реакции. Заслужен триумф на българската музика и на многоликото изкуство на танца и съвременните върхове на танцовото и хореографското майсторство. Творческият екип в лицето на композитора Стефан Димитров, хореографа Василий Медведев, диригентът  Владимир Бошнаков, художника Павол Юраш, хормайстора Младен Станев  получи своята най-висока оценка за необикновения танцов спектакъл. Артистичният директор на Балета на Държавна опера-Стара Загора примабалерината Силвия Томова изправи на крака зрителите, които изразиха своето горещо признание за нейния изключителен принос за високото ниво на блестящата балетна трупа.
Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално…чудо… Това са само част от суперлативите, с които щастливците присъствали в Зала 1 на НДК описаха спектакъла.  Той е осъществен от Старозагорската опера със съдействието на фондация „Ценности“, Палмс Мюзик, Министерството на културата, Столична община и община Стара Загора.

Приблизително толкова време отлежава в творческото съзнание на Стефан Димитров и идеята за написването на балет, вдъхновен от „Майстора и Маргарита“.  Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години започва да съзрява сюжетът, а четири години му отнема написването. За първи път „Сънят на Пилат“ е изпълнен като симфонично произведение от оркестъра на  Любка Биаджони в рамките на българското европейско председателство. Тогава със съдействието на фондация „Ценности“  концертите са два – в зала “България“  и Античния театър в Пловдив.  След забележителния успех, председателят на Фондацията – Антонина Стоянова споделя с артистичния директор на Балета на Държавнаопера-Стара Загора примабалерината Силвия Томова мечтата произведението на Стефан Димитров да се представи на голяма сцена и… колелото се завърта. За да се стигне до заслужения триумф с напълно преработена музика.

Специално за премиерата Стефан Димитров написа песен. Необичайният финал за танцова мистерия, както Василий Медведев предпочита да нарича спектакъла, режисьор и композитор обосновават с темата за любовта, която е неразривна част от сюжета.  Дуетът бе изпълнен от солистите на Старозагорската опера Ина Андреева и Марин Русинов. Заради нестихващите аплодисменти те бяха „принудени“ да я изпеят втори път.

Тласък на високото творческо напрежение даде директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов с въвеждащите си думи  в литературен клуб „Перото“.  Огнян Драганов връчи на Стефан Димитров и на Василий Медведев почетните плакети на уникалния и единствен за България Фестивал на оперното и балетното изкуство, който  тази година ще се проведе за 51-ви път в Стара Загора от 26 ноември до 10 декември. Международният творчески екип обеща да дойде и за премиерата на „Сънят на Пилат” на 8 декември в Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top