Историята на дамските къси панталони, или кога жените започнаха да показват краката си?

Историята на дамските къси панталони, или кога жените започнаха да показват краката си?

За да изглежда по начина, по който изглежда днес, модата е претърпяла редица интересни промени, особено по отношение на женското облекло. От времена, в които ни е позволено да носим единствено рокли и поли, жените най-накрая успяваме да си извоюваме свободата да обуваме панталони, някога смятани за изцяло мъжка дреха, а днес съвсем спокойно можем да си позволим да се появим и с къси панталонки навън – нещо, което децата ни трудно биха повярвали, че до съвсем скоро е било неприлично и дори забранено. Днес ще проследим историята на панталоните, за да разберем кога жените започнаха смело и уверено да показват краката си.

Кой може да носи панталони?

Днес панталоните са универсална дреха за всеки, но дълги години жените са се борили за свободата да носят тази дреха наравно с мъжете. Първите панталони се появяват още през IV-V век преди Христа и са създадени с цел предпазване от студа и яздене на коне – и при двете ситуации, познатите на човечеството до момента тоги и поли са били крайно непрактични за подобен вид действия, което наложило и създаването на така популярното днес облекло.

При появата си панталоните са били дреха единствено позволена за мъжете – едва по време на Революцията във Франция жените започват да се борят за правото да носят панталони, което се приема много лошо от Църквата, и жените с подобни прояви биват заклеймявани като непочтени или хомосексуални – нещо, което за онова време се приемало за огромен грях.

В периода на Втората световна война редица жени участват на фронта и за по-голямо удобство са облечени с панталоните на своите съпрузи. След войната постепенно гледката на жена, обута в панталон става все по-често срещана в ежедневието, въпреки че продължава да е обект на разногласия. Едва в началото на 70-те дамските панталони вече не са нещо необичайно – шокиращо е, че това на пръв поглед елементарно право ни е отредено едва преди 50 години.

Как се появяват късите панталони в дамския гардероб?

С годините обществото става все по-модерно и с популяризирането на дамските бански костюми, постепенно откриването на части от тялото под дрехите вече не е такова табу и дамите започват постепенно да скъсяват и облеклото в ежедневието си, което води до появата и на късите панталонки. Първите по-къси панталони са с дължина над глезена и се наричат Капри – заради острова, от който са вдъхновени. На него работниците запретвали крачолите си, за да работят по-удобно в близост до водата и това вдъхновило дизайнерите за създаване на дамски панталони с тази средна дължина.

Късите дънкови панталони стават истински хит през 80-те години на миналия век заради образа на Дейзи Дюк в американския сериал The Dukes of Hazzard и днес продължават да са изключително актуални в модните колекции – разгледайте дамски къси панталони - answear.bg. Дори да не сте почитатели на денима, в актуалните колекции се предлагат модели в различни цветове и материи, подходящи за всеки стил и повод.

Предимството на късите панталони освен, че подчертават дължината на краката ни, е, че са подходящи за почти всеки сезон от ранна пролет до късна есен и успешно се съчетават както с по-ежедневни визии, така и с по-формални тоалети за специални поводи. В зависимост от личния си стил можете да се спрете на нежни женствени панталонки от плат с дантела и други детайли, или спортни шорти, подходящи за колоездене или друг вид спортни активности у дома или на открито.

Звучи трудно за приемане, че допреди едва 50 години е имало ограничения в начина, по който се обличат жените. За щастие, живеем в модерни времена, където е напълно приемливо да носим дънки и къси панталони. Затова изберете своя нов чифт още днес и го носете с увереност и гордост за победата на жените над половата дискриминация!

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top