Как ще се промени Шампионска Лига

Как ще се промени Шампионска Лига

Паралелно с истерията покрай учредяването на Европейската Суперлига се проведе и заседание на изпълнителния комитет на УЕФА, което взе решение за промяна във формата на турнира Шампионска Лига. Нововъведенията ще бъдат валидни от сезон 2024/25 и ще са в сила поне до края на сезон 2032/33. Една от основните точки в дневния ред на срещата на върха на футболните власти бе да бъде увеличен броя на мачовете, с цел клубовете да придобият по-големи приходи и да се балансират общите загуби вследствие на пандемията от коронавирус, избухнала в началото на миналата година. Едно от взетите решения има за цел да промени регламента на „най-комерсиалния Европейски турнир“, като увеличи броя на участниците в него.

   ШЛ на УЕФА съществува още от 1955г. под наименованието Купа на Европейските Шампион (КЕШ). В първото издание се състезават едва 16 тима, като трофея печели Реал Мадрид, който и към момента е най-титулуваният отбор в надпреварата. През 1992г. състезанието е ребрандирано под официалното си наименование, което носи и днес – Шампионска Лига. В момента в груповата фаза на турнира се състезават 32 отбора, разположение в 8 групи от по 4 тима. Първите два продължават към елиминационните фази, третият продължава към Лига Европа, а четвъртият отпада. Предстоят обаче много интересни промени в този регламент, които вече са гласувани и приети.

   Броят на участниците в турнира ще се увеличи на 36, като всички отбори се очаква да бъдат събрани в една група. Всеки тим ще играе по 10 мача, като това точно срещу кои отбори ще се изправи, ще се реши чрез жребий на случаен принцип. Първите 8 в крайното класиране продължават директно към фазата на елиминациите, а следващите 16 ще играят плейофи за останалите квоти за 1/8-финалите. Завършилите на последните 12 места тимове отпадат. Това са част от нововъведенията, които предвиждат от УЕФА, което означава, че финалистите ще изиграват по 17 срещи – с цели 4 двубоя повече, отколкото в настоящия формат.

   Дали това ще направи любимият на всички ни „турнир на богатите“ още по-зрелищен и интригуващ или това ще бъде поредния пирон в ковчега на футбола, забит от УЕФА с ясната цел за изкарването на повече пари от спорта, предстои да разберем? До каква степен подобен формат на надпреварата е здравословен за състоянието на играчите?  И независимо от увеличаване броят на мачовете, дали няма да се намали качеството на сблъсъците? На никой от нас не му се ще да прави генерални заключения на този етап и всички ние се надявам, че независимо от турнира или неговия регламент – футболът ще продължи да ни носи тази зареждаща страст и позитивизъм, както и до момента. Няма нищо по-хубаво от това любимият отбор да спечели важна среща, или… може би има? - Когато нашият тим спечели двубоя и ние сме предположили точно това! За тези, които си падат по залозите, Евро-турнирите са една цяла вселена от възможности за трупане на емоции и печалби. За да може обаче тази емоция да е в пъти по-положителна е добре освен на собствени усилия, да разчитаме и на доказали себе си професионалисти. Прогнози.БГ е сайт за футболни прогнози, който предлага безплатно на нашето внимание богата гама от възможности за залог на мачове от повечето големи първенства в Европа и Евро-турнирите, гарнирани с високо качество и успеваемост.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top